Friidrotten vädjar: ”Skjut upp spelen”

Internationella friidrottsförbundet vädjar nu till IOK i ett brev:

”Jag skriver till er för att be om att spelen ska skjutas upp”.

Ordförande Sebastian Coe tycker att det är dags att prioritera de aktiva som nu känner en stor osäkerhet.

Internationella olympiska kommittén, IOK, höll ett krismöte under söndagen och efter det meddelade de att det kommer ett beslut inom fyra veckor.

Mer och mer tyder på att OS i Tokyo skjuts upp, och IOK arbetar med olika scenarier.

Att ställa in mästerskapet som är planerat 24 juli till 9 augusti är inte aktuellt, men att skjuta fram spelen både ett och två år diskuteras, enligt Financial Times.

"Ett antal viktiga arenor som behövs till OS är kanske inte tillgängliga längre. Situationen med miljontals bokade hotellnätter är extremt svår att hantera, och den internationella idrottskalendern gällande minst 33 OS-sporter skulle vara tvungen att anpassas. Det här är bara några av många, många utmaningar", skriver IOK i ett uttalande.

Sebastian Coe
Sebastian Coe

Ber att OS skjuts upp

Flera länder och förbund har vädjat till IOK att skjuta upp de olympiska spelen och nu gör även jätten i OS-sammanhang, internationella friidrottsförbundet, det.

Sebastian Coe, ordförande i World Athletics (tidigare IAAF), är rak och tydlig i sin önskan.

”Jag skriver till er för att be om att spelen ska skjutas upp”, skriver han i ett brev till IOK enligt insidethegames.biz.

Han skriver att mästerskapet varken är ”genomförbart eller önskvärt” och att idrottarnas vardag just nu är kantad av stor osäkerhet.

Torneklint tror på OS nästa år

Svenska förbundskaptenen Karin Torneklint ser ett OS i sommar som osannolikt, berättar hon för TT.

– Ju längre tiden går tänker man att det kanske skjuts upp ett helt år. Men det är jättesvårt att förutse och det är verkligen tiotusenkronorsfrågan just nu.

TT: Tycker du att Sverige, som många andra länder, borde kräva att OS skjuts upp?

– Jag vet inte vad jag tycker i den frågan för den är så otroligt komplex. Allting förändras hela tiden så det är jättesvårt att se. Men jag tror att de måste ta ett beslut ganska snart, jag tror att det blir svårt att genomföra när det är tänkt. Jag har svårt att se att de skulle klara av det. Men jag är ingen expert på virus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.