”Finns saker förbundet hade kunnat göra”

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SAXNÄS. Landslaget ville ha tillbaka Charlotte Kalla – men stjärnan väljer sin egen satsning öven i år.

Nu berättar 29-åringen vad som hade kunnat få henne att ändra sig.

– Nog finns det saker de hade kunnat göra, säger Kalla.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYR ÅN

Det blåser kraftigt på Marsfjället, men Charlotte Kalla skiner.
– Vilket väder vi fick! säger stjärnan med vinden piskande mot ansiktet. 
Ja, solen skiner verkligen över Saxnäs, nio mil om Vilhelmina, och har gjort det de senaste dagarna. Det syns om inte annat i åkarnas ansikten. 
Det är här Charlotte Kalla har börjat satsningen mot OS. Efter tre timmars skidåkning på förmiddagen tar hon emot ett tiotal medier på eftermiddagen. 
De flesta frågorna handlar om hennes egna satsning som innebär att hon inte kommer att tillhöra landslagets träningsgrupp den här säsongen heller. 
– Jag tror att en närvarande tränare, som man kan träffa kontinuerligt, ger bättre resultat i längden. Min tränare måste förstå hela min livssituation, säger Kalla när hon drar igång presskonferensen.

”Hade definitivt hjälpt”

Det är just samarbetet med personliga tränaren Magnus Ingesson som har varit avgörande. Där har en lösning med förbundet inte gått att nå. 

– Det är grundbulten i det hela, att ha en närvarande tränare. Vårt resultat av satsningen kan bli så mycket bättre om vi får träffas med jämna mellanrum. Det är det absolut viktigaste argumentet som väger tyngst för mig att göra den här satsningen även i år. 

Det hade hjälpt att få tillbaka dig i landslaget om han hade fått en roll i lanslagsorganisationen? 

– Det hade definitivt hjälpt till. Det är det jag ser, efter många års samarbete med Magnus har det blivit mer tydligt vad jag har för behov och vad jag tror får mig att fortsätta utvecklas. Det stora förtroende jag har för Magnus betyder otroligt mycket.

”Alltid det här känsliga”

Ingesson kan inte svara på varför ingen lösning har gått att nå trots att förbundet varit tydliga med hur gärna de vill ha tillbaka Kalla. 
– Har du ställt den frågan till dem? Du får nog göra det. Men de har ju sina kontrakterade tränare. Det är alltid det här känsliga, även om jag inte hade varit anställd på förbundet, men åka med på deras läger, då kommer det en personlig tränare in med Charlotte. Det är en svår balansgång att ta ställning till. 
Kalla kommer att lägga upp sin träning på ett liknande sätt som förra säsongen med OS som det stora målet. Det gör att hon kommer att stå över Tour de Ski och andra världscuptävlingar under säsongen. 
– Det ska bli jättespännande med ett OS, det är verkligen något extra. Jag hoppas att vara i bra form och åka väldigt fort när det är dags i februari, säger hon. 

Publicerad: