”Jag är uppriktigt besviken och förbannad”

Sportbladets granskning ”orent spel” har nått regeringen.

Efter att ha läst hur nerlagda föreningar säkrar förbundens skattepengar kräver idrottsminister Annika Strandhäll (S) att det rensas upp i svensk idrott.

– Om uppgifterna stämmer är det en riktig skandal. Jag är uppriktigt förbannad, säger Strandhäll.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.

Nio mindre sporter vill bli medlemmar i Riksidrottsförbundet och ta del av de 1,6 miljarder kronor i skattepengarna som årligen fördelas. Men ingen av dem ser ut att släppas in i år. Samtidigt visar Sportbladets granskning av befintliga medlemmar att ingen av de synade förbunden har lika många aktiva föreningar som det uppges i statistiken.

Fyra av dem – dragkamp, landhockey, bob och rodel samt casting – skulle hamna under RF:s minimikrav på 25 föreningar om de rensade ut nerlagda eller på annat sätt felaktiga listade klubbar.

”Det handlar om förtroende”

Under fredagen har folkhälso- och idrottsminister Annika Strandhäll (S) läst Sportbladets artiklar och reagerat starkt.

– Statssekreterare Agneta Karlsson kommer i morgon att åka till Karlstad där Riksidrottsmötet pågår. Hon har fått i uppgift av mig att informera sig om situationen för jag är uppriktigt besviken och förbannad, säger hon.

Strandhäll kallar avslöjandet ”en riktig skandal”.

– Det är otroligt viktigt att skattebetalarnas medel går till rätt saker och det de är avsedda till. Om det här stämmer är det bidragsfusk. Vad det handlar om är också relationen mellan regering, riksdag och idrottsrörelsen. Den bygger på förtroende. Vi måste kunna lita på att de uppgifter vi får stämmer.

”Förbannad är namnet”

Många av fallen Sportbladet tar upp berör föreningar som varit nerlagda i flera år. Extremfallen har saknat verksamhet sedan 80-talet – eller aldrig ens haft någon aktivitet.

– Det är uppenbart nerlagda föreningar. Och vad jag förstod av granskningen ska förbund med under 25 föreningar i ett första skede bli av med 200 000 kronor i bidrag, men att det inte har skett i ett enda fall som ni har kunnat se. Det är en skandal om de uppgifterna stämmer. Jag är djupt upprörd. Förbannad är namnet, säger idrottsministern Annika Strandhäll.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.