Stenhårda kritiken: ”Jeanne d’Arc var bara 17...”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Foto: Bildbyrån/Wikipedia

Norskan Linde Helleland är en av kandidaterna till att bli Wadas nästa president.

Men nu kan hon stoppas av en ny regel som kräver att organisationens ledare är minst 45 år gammal.

”Jeanne d'Arc vände ett krig när hon var 17 och drottning Elizabeth kröntes när hon var 25, men för att bli Wada-president måste du vara 45?”, säger Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsorganisationen USADA.

Det stormar rejält kring världens antidopningsorganisation, Wada.

I synnerhet efter att man släppt tillbaka Ryssland in i värmen trots att landet inte uppfyllt de krav som funnits efter skandalen i Sotji.

– Känns som en käftsmäll mot alla rena idrottare, sa svenske skidskytten och antidopningsförkämpen Sebastian Samuelsson till Sportbladet då.

En av två i Wadas exekutiva kommitté som röstade mot förslaget var norska vice ordföranden Linda Helleland. Hon har fått stort stöd bland idrottare världen över för sin skarpa hållning i frågan och viljan att radikalt reformera styret av Wada och har lyfts fram som en tänkbar ny president i organisationen efter Craig Reedle.

Men nu kan en ny stadgeändring sätta stopp för det här. Enligt ett förslag som ligger kan det nämligen krävas att den nya ledaren är minst 45 år, Helleland är bara 41.

Organisationen Members of athletes for a clean sport, där bland andra Sebastian Samuelsson ingår, har kritiserat förslaget hårt.

”Uppenbart försöka att rigga valet”

”Ska vi tro, efter alla händelser inom Wada den senaste tiden och bristen på transparens, att det är en slump att bara veckor innan Linda Helleland ska börja sin presidentkandidatur så kan Wada godkänna en regel som ogiltigförklarar hela hennes kampanj?”, fråga man sig retoriskt i ett uttalande.

Wada i sin tur hävdar att förslaget inte kommer inifrån organisationen utan att det kommer från regeringsrepresentanter från medlemsländer som finansierar verksamheten.

Nu kommer också stenhård kritik från Travis Tygart, ordförande för den amerikanska antidopningsorganisationen, USADA.

”Det är ett uppenbart försök att rigga valet så en reformvänlig kandidat inte kan vinna”, säger han i ett uttalande och fortsätter:

”Jeanne d'Arc vände ett krig när hon var 17 och drottning Elizabeth kröntes när hon var 25, men för att bli Wada-president måste du vara 45? Wow. Bara inom IOK/Wada-världen kan sådan här hända”.

Publicerad: