Holm: Säsongens två bästa nyförvärv är inte människor

SPORTBLADET

Det började med Bandykyrkan i Edsbyn.

Åtta år senare kan mer än hälften av elitserielagen spela matcher och träna inomhus.

Det är hög tid att få tillbaka tron på bandyn.

Hall...eluja!

Foto: Stefan Holm.

Patrik Nilsson behövde en ny lekkamrat vilket fick Hammarby att värva Klas Nordström från Villa-Lidköping. Pär Törnberg lämnade Bollnäs och flyttade hem till Edsbyn och i Sandviken har Christoffer Edlund fått sällskap av sin bästa kompis från Vetlanda, Johan Löfstedt.

Vad säger ni, är det inte hög tid att lista de bästa nyförvärven?

Varsågoda:

1) Sapa arena, Vetlandas nya hemmascen.

2) Relitahallen, där Sirius och andra Uppsala-klubbar tränar.

De behövs mer än någon spelare, för i oktober 2011 är det lättare att bli solbränd än att spola is. Bandy är en vintersport, men vintern är inte här än. Det är den först när dygnsmedeltemperaturen kryper under nollan.

Vid 22-tiden i går kväll var det +7 grader i Göteborg, +5,9 i Stockholm, +2,8 i Söderhamn, +2,9 i Kungälv, +1,5 i Uppsala och +3,6 i Kalix.

Det var bara i Bollnäs kvicksilvret sjönk till bandytemperatur, -1,6.

Folk badar fortfarande

I kväll inleds elitserien och det är inte direkt så att vattendragen i landets bandystäder är bottenfrusna. Det finns, förmodar jag, fortfarande folk som badar.

Nu är, tack och lov, vindar och plusgrader inte längre något problem för Edsbyn, Vänersborg, Vetlanda, Västerås, Tillberga, Villa-Lidköping och Sandviken. Dessutom har Sirius, som fortsätter att spela sina hemmamatcher på Studenternas IP, fått perfekta träningsförhållanden i Relitahallen, som invigdes i september.

Det är värre för de andra klubbarna, som inte har tillgång till inomhusarenor. De har förutsättningar som knappast förknippas med modern elitidrott.

Isbrist och inställt

I söndags planerade Broberg en öppen träning med A-laget. Den ställdes in på grund av blidvädret i Söderhamn. Hammarby skulle i går kväll ha genrepat mot Tellus, men matchen gick inte att genomföra på grund av isbrist.

Bollnäs, Kungälv, Kalix och Gais kan berätta om liknande problem.

– Sju träningar på stor is har vi hunnit med hittills.

Förutsättningarna är väldigt olika, berättade Gais tränare Jonas Holgersson under fredagens upptaktsträff.

På SMHI:s hemsida läser jag att medeltemperaturen i Sverige har stigit med två grader sedan mitten av 1800-talet. Klimatforskare har dessutom kommit fram till att utvecklingen går snabbare i Sverige än på många andra håll i världen.

Jag hoppas, för bandyns skull, att alla klubbar har tillgång till inomhusarenor innan det börjar växa palmer på Skarpe Nord.

Hall...eluja!

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy