Blodkörningen försvaras – av norska stjärnorna

SPORTBLADET

”Hetsjakten är inte värdig norsk skidåkning”

Sandra Hansson körde konkurrenten Seraina Boner blodig och fråntogs segern i König Ludwig Lauf.

Svenskan har kritiserats hårt i norsk press men försvaras nu av herrlaget Team Xtra med norska stjärnorna Anders och Jörgen Aukland samt Jens Arne Svartedal.

”Den hetsjakt som nu sker mot Sandra som person är inte värdig norsk skidåkning”, skriver stjärnorna i ett pressmeddelande.

Sandra Hansson bytte spår och körde upp framför Seraina Boner flera gånger under den sista kilometern av König Ludwig Laufs långlopp. Schweiziskan gled blodig i mål bakom svenskan sedan hon bland annat träffats av Hanssons stavar.

– Hon spärrade, slog mig med staven och skrek något jag inte förstod. Det var galenskap, sade Boner efter loppet.

”Stoppa smutskastningen”

Hansson har fått hård kritik för körningen, inte minst i norsk press, och tvingades gå ut med en officiell ursäkt. Nu får hon oväntat stöd av herrstjärnorna i Team Xtra.

På teamets hemsida skriver åkarna Anders och Jörgen Aukland, Jens Arne Svartedal och Jerry Ahrlin bland annat att:

”Hon har beklagat händelsen och tar sitt straff. Den hetsjakt som nu sker mot Sandra som person är inte värdig norsk skidåkning. Stoppa därför smutskastningen på era nätsajter. Sandra är en tuff tjej som satsar stenhårt på långlopp och vi respekterar dig för det Sandra”.

Teamchefen Nils Marius Otterstad, som var med i arrangörsstaben som diskade Hansson, utvecklar för norska Dagbladet teamets åsikt.

Bad om ursäkt

– Vi tycker att det har blivit så många kommentarer runt personen istället för händelse som kan förändra reglerna i långloppen. Alla kan göra fel och Sandra har bett om ursäkt och tagit straffet, säger Otterstad.

Hansson diskades efter tävlingen av den lokala arrangören och inte rInternationella skidförbundet, vilket var den ursprungliga debatten. 30-åringen meddelade dock direkt att hon accepterar straffet.

– Det var aldrig meningen att förstöra för Seraina Boner och det hade varit mycket roligare om vi haft en spurtduell som inte var präglad av det som hände de sista kilometerna in mot mål, sade Hansson enligt Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM