Enklaste vägen mot OS-guld ligger öppen

Niklas Edin: Hammaren är nyckeln till att vinna OS

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Italien fick lida för lag Edins storförlust mot Schweiz.

De svenska curlingherrarna vann med 7–3 och har säkrat förstaplatsen i grundspelstabellen.

Den enklaste vägen till ett OS-guld ligger därmed öppen.

– Att ha ”hammaren” är nyckeln till att vinna OS, säger Niklas Edin.

Medlemmarna i lag Edin inledde OS med att hoppa på segertåget och rada upp vinster mot Danmark, Sydkorea, USA, Storbritannien, Kanada och Japan.

Sedan, mot Schweiz, kom den första förlusten.

Lag Edin föll med hela 3–10 och den svenske skippern var allt annat än nöjd med de nypreparerade stenarna, som efter att ha sandpapprats glider tyngre och curlar mer.

– Det är synd att man tar bort chansen att prestera på topp mitt under ett OS. Topplagen får gå ner i svårighetsgrad och då tar man bort fördelen man har i vanliga fall, sa Niklas Edin, 32.

Tidigt avgörande

Natten till tisdagen var han, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren tillbaka i Gangneung curlingcenter, och det med besked.

Italien, med svenske coachen Sören Gran, blev frånåkt direkt. Svenskarna hade inga problem med scratchningen, vann den första omgången med 3–0, utökade till 5–0 och hade 5–2 med sig in i pausen. Resten av matchen, som slutade 7–3, var en formalitet. Inför slutomgången valde italienarna att ge upp.

– I dag kunde vi kontrollera vad vi gjorde och slumpmomenten mer än halverades. Det var väldigt stabilt och vi var väldigt fokuserade. Missarna vi gjorde nu kunde vi bara skylla på en dålig prestation, säger Niklas Edin.

”Allt i egna händer”

Eftersom Sydkorea samtidigt besegrade Schweiz kommer Sverige att vinna grundspelet, vilket ger en stor fördel i slutspelet. Lag Edin får den så kallade hammaren, alltså fördelen att lägga den sista stenen i första omgången i både semifinalen och en eventuell guldmatch.

Vad det betyder klargjorde Niklas Edin redan efter segern mot Kanada.

– Den enklaste vägen till ett OS-guld är att ha hammaren i slutspelet. Nu har vi det i egna händer, sa han till Sportbladet.

Dricka te mot Norge?

Om han inte missminner sig vinner lag Edin 45 av 50 matcher när de har hammaren inför matchstart. För Kanada är siffrorna 28–2.

– Det är ju enormt om man ska tro statistiken. Det visar vilken stor nackdel det är att inte ha hammaren, hur man måste gå på och chansa, försöka göra något utöver det vanliga, säger Niklas Edin.

Sverige avslutar grundspelet på onsdag, då Norge står för motståndet.

– Vi kan gå in och dricka te med dem. Jag skojar, men matchvinsten i sig är inte viktig alls. Det handlar enbart om att vi ska ha en bra attityd, ett bra spel och bra kommunikation – saker som vi kan ta med oss in i slutspelet, säger Niklas Edin.

LÄS MER: OS i TV; program & tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE