Drömchansen

SPORTBLADET

Thed Björk får köra formel 3000 - klassen under F1

Han har väntat, längtat och drömt.

I dag är han där.

Thed Björk, 21, får klassen närmast under formel 1.

- Det känns fantastiskt spännande, säger han till Sportbladet.

Foto: "DET KÄNNS FANTASTISKT" Thed Björk från Vretstorp får chansen att köra Formel 3000 - en klass under Formel 1.

I dag, på Frankrikes GP-bana, blir drömmen verklighet för racerlöftet Thed Björk.

Mitt i säsongen får talangen från Vretstorp chansen att byta från sportvagnsracing och köra i formel 3000, klassen närmast under formel 1, för fjolårets vinnarteam Nordic Racing.

- Körningen stämde jättebra när jag gjorde mitt första och enda test med en sådan här bil i förra veckan. Jag var bara en tiondels sekund efter min teamkompis, ungraren Zsolt Baumgartner, säger Björk.

Tio miljoner

Luckan i stallet uppstod för en dryg vecka sedan, då Toyotas F1-stall beslöt att flytta ned sin testförare och framtidsman, 20-årige australiensaren Ryan Briscoe, från F3000-mästerskapet till formel 3.

- Vi hade kontakt med Nordic under vintern. Men en full säsong kostar uppåt tio miljoner kronor och sådana sponsorpengar kunde jag inte få fram, säger Thed Björk.

Många ville ta över

Toyota hade betalt Nordic för en full säsong och när Briscoes plats blev ledig var det många som ville ta över.

- Thed är väldigt mogen och erfaren för sin ålder och jag tror mycket på hans talang, säger Nordicstallets chef och ägare Derek Mower.

Har fem lopp på sig

Men beslutet att välja den svenske talangen låg slutligen hos Toyota - och kanske har Toyotas formel 1-bas Ove "Påven" Andersson haft ett finger med i spelet?

Nåja, nu är svensken i alla fall garanterad att får köra alla de fem lopp som återstår av säsongen och har alltså en handfull chanser att visa att han är en talang.

Kanske även för formel 1.

Från 460 till 820 hästar

Thomas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport