Från ghettot till guldgräset

SPORTBLADET

Grannarna slog på varandra medans systrarna slog på bollen - i går tog familjen Williams tredje raka vinsten i Wimbledon

1 av 3 | Foto: ap
Serena, till höger, vann i går familjen Williams tredje raka singeltitel i Wimbledon. Sedan tidigare har Venus två vinster. I morgon övertar lillasyster Serena också platsen som nummer ett på rankingen.

Färden började i Los Angeles slumkvarter.

Vägen till toppen har varit hård för Serena och Venus .

- Jag lärde dem att slå bollen men också att kasta sig på marken när kulorna började vina i luften, säger systrarnas far Richard Williams.

I går vann lillasyster Serena över Venus med 7-6, 6-3 i Wimbledonfinalen.

Enligt legenden satt Richard Williams, en jordbrukarson från Louisiana, i slutet av sjuttiotalet och tittade på damtennis på kabel-TV. Han förundrades över hur mycket prispengar som delades ut och funderade på hur han skulle kunna komma över en del av bytet.

Han hade redan tre döttrar, och han tyckte att de redan var för gamla för att omstöpas till vinnare. Eftersom hans hustru Oracene inte var sugen på fler barn så löste Williams detta, enligt honom själv, genom att sabotera hennes p-piller.

1980 föddes så Venus. Två år senare Serena.

Man kanske inte ska lita på denna berättelse fullt ut eftersom pappa Williams är känd för att ta till i överkant. Däremot är det troligt att kriminalitet, droger och gängkrig speglade vardagen i slumområdet Compton i Los Angeles, där systrarna Williams växte upp.

Pappa Richard har sagt att han gjorde upp med gängmedlemmarna i grannskapet så att hans döttrar kunde träna i någolunda lugn eftersom "den oförvitliga tennisvärlden behövde skakas om lite."

- Jag lärde dem att slå bollen men också att kasta sig på marken när kulorna började vina i luften, har han berättat.

Fick plats på tennisskola

Han stod själv för träningen av sina döttrar på sargade banor.

När Venus och Serena var nio och tio år skrev han till USAs bästa tennisakademier och bjöd in landets främsta tränare för att de skulle få se hans döttrar spela.

Rick Macci var den ende som nappade på erbjudandet och åkte till Kalifornien.

I en intervju med det engelska magasinet OSM berättar han att han inte var särskilt imponerad av vad han såg.

Till en början.

Han var på väg att gå när han såg Venus gå av planen - på händerna. Han stannade för att se flickorna leka tillsammans och gillade deras styrka och flexibilitet. En stund senare erbjöds Venus och Serena Williams tennisstipendier.

Den svenska tenniscoachen Mats Sandström tränade den 11-åriga Venus under en säsong 1991. Han visste redan då att hon skulle bli en världsstjärna.

Frågan var bara när.

- Venus tränade fyra till fem timmar om dagen alla dagar utom söndagar, har han berättat. Och jag hade stenhårda bollväxlingar med henne på banan. Hon visste att det bara var stenhård träning som gällde om hon skulle lyckas.

När 14-åriga Venus debuterade som proffs 1994 och Serena året efter, var det många som oroade sig för att det skulle sluta lika illa för systrarna som det gjorde för tonårsidolen Jennifer Capriati.

Varken Venus eller Serena åkte fast med knark i ryggsäcken likt segrarinnan av årets Australien Open. Däremot har Venus toppat världrankingen - precis som Capriati. Och på måndag är det lillasyster Serenas tur att vara nummer ett i världen.

Systrarna fick inte delta i tävlingar förrän de var tonåringar. När Venus var 17 vann hon den första turneringen hon ställde upp i. Hennes stolta pappa satt på läktaren med en skylt där det stod: "Vad var det jag sa".

I och med ökade framgångar kritiseras Venus och Serena allt oftare, inte minst av andra spelare på touren.

Då Venus inte ställde upp i förra årets Indian Wells semifinal mot Serena på grund av en mysterisk skada, buades lillasystern under finalen mot Kim Clijsters. Hon vann ändå.

Serena bäst det senaste året

Fransyskan Amelie Mauresmo, som Venus krossade i årets Wimbledonsemifinal, har i veckan sagt att systrarnas överlägsenhet "kan vara tråkigt för damtennisen".

Gamle Wimbledon-mästraren John McEnroe har ifrågasatt huruvida de inbördes matcherna varit uppgjorda på förhand. Tenniskvaliteten har inte varit på topp när systrarna mötts i tidigare finaler. Elaka rykten menar att Serena lät Venus vinna US Open 2001 för att Venus sedan skulle göra detsamma i Franska Öppna 2002.

Gårdagens utmärkta finalspel satte stopp på ryktena.

Serena är den av systrarna som övertygat mest under de senaste 12 månaderna. Hon har vunnit 52 matcher, förlorat endast fyra och tagit hem sju titlar.

Gårdagens seger var det nittonde raka, tredje mot storasystern.

I morgon tar hon över förstaplasten i världsrankingen från Venus.

Efter vinsten reflekterade Serena över sin barndom då deras far sa till sina döttrar att en dag skulle de mötas i finalen i US Open och Wimbledon.

- Nu är vi här tio, femton år senare, sa hon. Det är helt otroligt om man tänker efter. Det var svårt för mina föräldrar att få en vinnare. Nu har de två. Det är faktiskt otroligt.

...men Venus har vunnit mer

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis