Nytt rekord av Kajsa två gånger om

SPORTBLADET

Jag trodde knappt det var sant när ribban låg kvar på 2,04

STOCKHOLM (TT)

Om en dryg månad tävlar Kajsa Bergqvist i EM i München.

Redan har hon skaffat sig ett stort övertag på sina konkurrenter.

På tisdagen slog Bergqvist svenskt rekord två gånger om när hon först hoppade 2,02 och sedan 2,04 i en GP-tävling i Lausanne, Schweiz.

- Det känns helt otroligt, sade en strålande glad Kajsa Bergqvist till TT.

Foto: JAAA! Kajsa Bergqvist trodde knappt sina ögon efter att ha klarat 2,04 i Lausanne.

Hennes tidigare utomhusrekord på 2,01 var från 19 augusti 2000.

Tävlingen i Lausanne var bara Kajsas tredje för året. Under våren har hon dragits med en fotskada och gjorde utomhuspremiär i Europacupen i Sevilla för bara en dryg vecka sedan genom att vinna på 1,98. Hennes bästa premiärtävling någonsin.

Nu slog hon till med både 2,02 och sedan 2,04 efter en lysande hoppning under hela tävlingen.

- Jag tänkte ett tag lägga av sedan jag tagit 2,02, då var jag förstås jättenöjd och ville inte dra på mig någon onödig skada. Men det kändes så jäkla bra hela kvällen och ville gärna göra några hopp till. Och jag trodde knappt att det var sant när ribban låg kvar på 2,04, fortsatte Kajsa, som hade svårt att hålla sig för skratt.

Strålande tävling

Kajsa gick in i tävlingen på 1,80, klarade sedan 1,85, 1,90, 1,94 och 1,97 i första försöken. Hon rev sedan en gång på 2,00, men tog sedan höjden och utan minsta darr på ribban.

- Hoppet på 1,97 var nog det bästa. Då kändes som om jag var minst en decimeter över ribban.

Bergqvist hade redan vunnit tävlingen när hon bad om svensk rekordhöjden 2,02. Den höjden tog hon enkelt redan i första försöket.

Sedan beordrade hon upp ribban på 2,04 och efter två mindre lyckade försök tog hon sedan rekordhöjden i det tredje. Därmed är Bergqvist sjätte bästa hoppare genom tiderna i världen.

- Det betyder mycket för självförtroendet. I fjol var det lite väl många tävlingar på 1,95-1,98.

- Men fotskadan har inneburit att ansatsen är lite långsammare och då har jag fått bättre och säkrare hoppning.

Kajsa tävlar närmast i Golden League i Paris på fredag. Men hennes stora mål är EM om en dryg månad.

- Om jag hoppar lika bra då ska dom vara bra för att slå mig, avslutade Kajsa Bergqvist, fylld av självförtroende.

Årsbästa av Kronberg...

Robert Kronberg verkar gilla banorna i Lausanne. I fjol slog han svenskt rekord på 110 m häck med 13,35. I år blev det årsbästa i B-finalen med 13,46.

Susanna Kallur var mycket besviken efter Bislett Games i Oslo i fredags då hon blev femma i B-final med 13,58 på 100 m häck. Nu blev det ännu en femte plats i B-finalen, men tiden var betydligt bättre - 13,05. Kallur har tidigare ett årsbästa på 12,94, satt i USA den 18 maj.

Gail Devers, 35, är fortfarande outstanding på distansen. Devers utklassade ett namnkunnigt startfält i finalen och vann på världsårsbästa 12,41. Amerikanskan har årets fyra snabbaste tider på distansen i år.

...och av Kristiansson

För ett år sedan satte stavhopparen Patrik Kristiansson svenskt rekord med 5,83 i Vasa, Finland. I år har han haft lite trögt i säsongsupptakten, men tog på tisdagskvällen årsbästa 5,60. Med mycket darr på ribban lyckades han klara i det tredje försöket.

Kristiansson hade tidigare tagit 5,50 i första försöket. Han stod över på 5,70 och sparade två hopp på 5,75 men med klara rivningar.

De högsta hoppen

Stig Lindmark/TT