Schumacher överlägsen i dramatiskt lopp

SPORTBLADET

Ny dubbelseger för Ferrari

SILVERSTONE

Det var fight, regn, omkörningar och full dramatik i Storbritanniens Grand Prix för formel 1 på söndagen. Ferrari tog en ny dubbelseger och Michael Schumacher tog sin 60:e Grand Prix-seger i karriären.

- Silverstone-publiken har inte fått många chanser att se mig vinna tidigare så det här känns fantastiskt bra, sade Schumacher.

Bakgrunden till segern var delvis rätt teambeslut när det först började regna och senare torkade upp.

- Däckstrategin var ett svårt beslut. Jag visste själv inte vad vi skulle göra så jag är tacksam för att Ross Brawn tog beslutet och tog ett riktigt beslut.

Med segern tog Michael Schumacher ytterligare en inteckning i formel 1-sportens historiebok. Med 107 besök på prispallen är han den förare som varit där flest gånger genom tiderna.

- Vi har en fantastisk kombination av bra bil, bra däck, speciellt under tävlingarna, hela paketet är perfekt, sa Schumacher, som tog sin sjunde seger på tio körda tävlingar i år.

Schumacher säker

I VM-tabellen har han nu 54 poängs ledning och kan redan i Frankrike om två veckor säkra årets VM-titel.

Efter Ferraris dubbelseger i mästerskapet ligger Barrichello tvåa, en poäng före Juan Pablo Montoya.

- Vi känner oss ganska säkra, men vi skall köra hem det först, sa Schumacher.

Rubens Barrichello gjorde dagens körning på Silverstone när han jagade från sista plats till andra på 19 varv. Detta sedan han inte kommit igång när formationsvarvet rullade iväg. Han var så snabb att han dessutom kunde kosta på sig att snurra en gång i mitten av loppet.

- Jag hade en ganska jobbig eftermiddag, sa Montoya.

Problem i regnet

Montoya, som hade pole position för fjärde tävlingen i rad, tog starten före Michael Schumacher. Tysken gjorde flera försök att gå förbi under de inledande tio varven, men så kom regnet och Williams-bilarna fick stora problem på det regnhala underlaget. Och Montoya tappade all kontakt med Ferrari.

När trettio varv återstod torkade det upp och bilarna var tillbaka på torrdäck. Då kom Montoya stormande igen och knappade in på Ferraris försprång. När 21 varv återstod passerade han tvåan Rubens Barrichello. Men Barrichello gav sig inte utan kom tillbaka och återtog andra platsen sju varv senare.

- Vi har alltid en juste fight och vi gillar det, sa Barrichello.

Det var fullständigt kaos i McLaren-stallet med felaktig strategi i däckbyte och mekaniker som inte var klara när bilarna kom i depå. Finländaren Kimi Räikkönen låg ett tag på tredje plats, men sedan kom misstagen och han åkte tillbaka i fältet. Räikkönen bröt sedan för sjätte gången i år med motorhaveri när fjorton varv återstod.

Stallkompisen David Coulthard kom näst sist.

TT