Fredriksson: Det är skrämmande

SPORTBLADET

Var femte svensk tror någon i VM-truppen är dopad

Var femte svensk tror att någon i den svenska VM-truppen i skidor är eller har varit dopad.

Fyra av fem tror att dopning fortfarande finns i skidsporten.

Det visar TT:s Sifoundersökning.

Foto: chockad Världscupledaren Mathias Fredriksson tycker att det är anmärkningsvärt att så många tillfrågade tror att svenska VM-åkare är fuskare. "Det är skrämmande. Men folk som tror det är väldigt långt från sporten", säger han.

Men det finns förklaringar till misstron - här levererade av de som lever med och i sporten.

Två av tre svenskar, 64 procent, tror inte att någon i den svenska VM-truppen i skidor någonsin dopat sig. Men en av fem, 21 procent, tror att det finns någon i VM-truppen som dopar sig eller har gjort det någon gång.

Ställd inför detta statistiskt säkerställda faktum kisar Per Elofsson i det starka solskenet i italienska Asiago, lutar skidor och stavar mot ena axeln och säger snabbt.

- Då är de dåligt insatta. I den här truppen finns det ingen som har dopat sig. Det har aldrig förekommit, det kan jag garantera.

- Det är okunskap. Folk drar paralleller till de som fuskat. Men det är klart att folk tänker att ''varför ska svenskar vara bättre än alla andra?''. Men vi har en annan etik och moral än många andra. Och det gäller inte bara dopning. I skolor är det till exempel kampanjer mot droger.

''Det är skrämmande''

Världscupledaren Mathias Fredriksson håller med den regerande VM-kungen. Men tycker ändå att så många tillfrågade tror att svenska VM-åkare är fuskare är anmärkningsvärt.

- Det är skrämmande. Men folk som tror det är väldigt långt från sporten. Och vad du än frågar i en sån här undersökning så är det nog väldigt svårt att få 100 procent samma svar. Det är alltid några som inte tror på en.

Förbundskapten Per-Erik ''Peken'' Rönnestrand pekar på en annan aspekt:

- För två år sen, efter Lahtis, pratades det om att man var tvungen att ha ett blodvärde på över 175 (gränsvärdet) för att överhuvudtaget ha en chans i spåren. Att Elofsson alltid ligger under 150 och att Fredriksson också är en lågnivååkare kom aldrig ut. De har väl visat att det går att vinna ändå.

Inte förvånad

I den andra sifofrågan svarar hela 82 procent, fyra av fem, att de tror att dopning ännu förekommer i skidsporten. Bara en av tio, 10 procent, tror att sporten är ren.

- Inte förvånande, konstaterar Mathias Fredriksson. Inte med tanke på Lahtis och Salt Lake City. Två år i rad har det varit stora dopningsskandaler. Det är det folk kommer ihåg.

- Svaret skulle nog bli annorlunda om man frågade tusen idrottsintresserade, säger förbundskapten Per-Erik Rönnestrand. Och jag tror man får vända på siffrorna. Det har tuffats till en hel del. Men tills motsatsen är bevisad tror folk att det flyter på samma sätt som i Lahtis och Salt Lake City.

Eftersläpning

Landslagsstjärnorna är inne på att det ligger en eftersläpning i folks medvetande. De själva är överens om att sporten blivit renare. Testerna har blivit så mycket mer omfattande.

- Det är naivt att tro att problemen försvinner över en natt, säger Fredriksson. Men testerna har blivit mycket mer frekventa. Efter Lahtis sa Fis att dom skulle börja testa mycket mer. Men det är först den här säsongen som det skett en verklig förändring. Jag själv har blivit testad många gånger den här säsongen, mycket mer än förr.

Är testerna så omfattande att det i praktiken är omöjligt att dopa sig?

- Man vill ju hemskt gärna tro att alla är rena, säger Per Elofsson. Risken är om det kommer fram något nytt, något som inte syns i testerna. Det har ju visat sig tidigare att fuskarna legat snäppet före.

Och helt fuskbefriad har förbundskapten Rönnestrand inga större förhoppningar om att skidsporten ska bli.

- Det kommer alltid att finnas fuskare. Det är svårt att dopa sig med de metoder som finns i dag. Men utvecklingen går framåt även på det området.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM