Luleå orkade två perioder mot serie-segrande Frölunda

SPORTBLADET

Frölunda vann enkelt med 4-1 i Scandinavium

GÖTEBORG

I två perioder orkade ett taggat Luleå hänga med Frölunda i ett fullsatt Scandinavium.

Men, när seriesegrarna ökade tempot i den sista perioden kunde Luleå inte längre stå emot.

Frölunda vann till slut enkelt med 4-1 (1-0, 0-1, 3-0).

- Hade vi kunnat vinna här i kväll så hade vi varit klara bland de sex bästa inför slutspelet. Nu är vi tvingade att ta tre poäng mot Malmö i den sista matchen, sade Luleås tränare Ulf Taavola.

Frölunda inledde matchen ganska bra och tog också ledningen i den första perioden genom ett distinkt skott av Tomi Kallio. Men sedan tappade laget tempo och i mittperioden var det inte mycket som stämde.

Luleå störde Frölunda

Luleå som kunde ha säkrat femteplatsen i serien via en seger kämpade friskt och störde Frölunda högt upp i banan. Dessutom spelade målvakten Daniel Henriksson mycket bra. En välförtjänt kvittering kom också redan efter 41 sekunder i den andra perioden genom Hans Huczkowski. 1-1 stod sig sedan perioden ut.

- Så långt tyckte jag att vi gav Frölunda en bra match, sade Ulf Taavola. Speciellt i mitten av den andra perioden skapade vi många målchanser.

Men, då var det Frölundas målvakt Henrik Lundqvist som storspelade och höll siffrorna nere.

- Det var två mycket bra målvakter på banan i kväll, sade Taavola.

I den tredje perioden hittade Frölunda tillbaka till spelet från inledningen av matchen och då hängde inte Luleås spelare med längre. Jens Karlsson gav Frölunda ledningen till 2-1 och Oscar Ackeström ökade på till 3-1. Båda de målen kom efter målvaktsreturer. Sedan gjorde Tomi Kallio sitt andra mål för kvällen och avslutade målskyttet.

- Vi fick det svårt, speciellt i den andra perioden, eftersom Luleå var så taggade och ville ha med sig tre poäng, sade Frölundas tränare Conny Evensson.

Vägrar tala om favoritmotståndare

- Våra spelare är så pigga i benen att det inte var några som helst problem att öka tempot i sista perioden. Det verkade till och med som om killarna skulle kunnat spela 20 minuter till.

Inför det stundande slutspelet ville varken Ulf Taavola eller Conny Evensson peka ut någon favoritmotståndare eller välja bort något lag man helst inte vill möta.

- Vi får ta det som det kommer, sade Taavola. Just nu tänker vi bara på Malmö som vi ska möta på tisdag.

Conny Evensson konstaterade dock att inget av lagen i serien har plusstatistik mot Frölunda denna säsongen.

- Det kan ju kännas skönt inför kommande matcher.

Leif Brändström/TT