Osäkert inför första F1-loppet i Sydkorea

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Bygget är försenat och racet kan strykas ur kalendern

Foto: AP
FIA:s inspektion av F1-banan i Sydkorea är försenad och nu undrar Bernie Ecclestone om arrangören hinner få färdigt banan.

F1-loppet i Sydkorea kan strykas ur kalendern.

Det säger Bernie Ecclestone.

– Frågan är om vi måste ställa in tävlingen eller inte?

Den 24 oktober är det dags för F1-premiär i Sydkorea, men det finns en risk att den aldrig blir av. Banan har invigts, men den är ännu inte inspekterad av FIA.

Försenad inspektion

Den skulle ha inspekterats förra veckan, men då var det en nationell helgdag och inspektionen ställdes in.

Nu kommer FIA på besök den 11 oktober – mindre än två veckor före loppet.

– Det är inte alls bra, banan skulle ha inspekterats för sex veckor sedan, säger Bernie Ecclestone till flera olika tidningar.

– Normalt så gör vi en inspektion 90 dagar före loppet och nu är vi snart där. Det som vi har gjort är rätt farligt. Frågan är om vi måste ställa in eller inte. Arrangörerna säger att allt är okej och vi får hoppas att de har rätt.

Det återstår nu fyra lopp den här säsongen, men risken finns att det bara blir tre. Byggarbetena på banan har fördröjts med över en månad och fortfarande saknas det sista lagret asfalt på banan.

Dessutom hotar nu en tyfon byggarbetet.

”Vi är nästan klara”

– Men vi kommer inte att ha något problem med att arrangera tävlingen den 24 oktober, vi är nästan klara, säger Kim Jae-Ho, talesman för arrangörerna till AFP.

– Vi ska skynda oss att slutföra arbetet och FIA:s inspektörer kommet att få se att arenan är färdig när de kommer om två veckor. Vi tar Ecclestones uttalande på största allvar och vi ska öka våra förberedelser för tävlingen, säger Kim Jae-Ho.

Om racet inte kan köras i Sydkorea är de senaste uppgifterna att loppet stryks och att årets säsong då omfattar 18 i stället för 19 lopp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1