”Vi har haft en helvetesvecka”

SPORTBLADET

Finalförlust och VM-oro

Trots finalförlusten mot Danmark, 28–34 (17–16), innebar World cup ett välkommet formbesked för handbollslandslaget.

Ändå väntar en oviss tid fram till VM.

Hur kommer stjärnorna att klara det tuffa spelschemat i klubblagen?

På torsdagen offentliggörs bruttotruppen, 28 spelare, till VM. Men frågan är om alla kommer att vara tillgängliga när den ska reduceras till 18 man mellan jul och nyår.

Många av utlandsproffsen har en krävande säsong bakom sig. Det gäller framför allt dem som tillhör Champions league-klubbar i Tyskland, Spanien och Danmark.

”En helvetes-vecka”

Bland dem som sliter hårdast finns trion i tyska Flensburg-Handewitt: Oscar Carlén, Tobias Karlsson och Dan Beutler. Flensburg har haft 23 tävlingsmatcher i höst, och ytterligare sex återstår fram till VM-uppehållet.

Förutom den fysiska belastningen sliter även resorna.

– Vi har haft en helvetesvecka, sade försvarsspecialisten Tobias Karlsson till TT när han i måndags kom direkt från Champions league-matcher i Kroatien och Rumänien.

Att Karlsson och de stjärnorna kommer att vara slitna när VM-uppladdningen börjar den 1 januari är givet. Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren kan bara hoppas att ingen drabbas av en allvarlig skada.

Sandström tog chansen

Andreas Palickas tveksamma insats mot Island gav Per Sandström chansen att förstärka sina VM-aktier. Och den tog Hamburgmålvakten.

Sandström räddade en dansk straff direkt, fortsatte att plocka bollar och är tillsammans med Barcelonas Johan Sjöstrand främsta utmanare om den tredje målvaktsplatsen.

Precis som i tisdags inledde Sverige lysande och ledde som mest med sex bollar – och precis som då hade Kim Ekdahl du Rietz bra utdelning från nio meter.

Men Sverige klarade inte att hålla farten och koncentrationen uppe. Halvtidsledningen med 17–16 blev till slut till en klar vinst för EM-guldmedaljörerna från 2008.

Jonas Larholm var bäst i det svenska laget med sju mål.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll