Friidrott

Kollapsade efter målgången

SPORTBLADET

Slutade femma i finalen

BARCELONA. Maratonloppet blev dramatiskt värre – efter målgång.

I den mixade zonen, mitt framför ögonen på den chockade presskåren, kollapsade svenskan Isabellah Andersson av utmattning.

Men efter att ha kommit ut från sjukstugan gav hon lugnande besked – och orkade skämta.

– Det blir inget party party i kväll...

Isabellah Andersson inledde maratonloppet i Barcelona bra och fanns med i tätklungan. Men därefter kroknade hon.

Den Kenyafödda svenskan sprang i mål som femma på tiden 2.34.43.

– Jag är trött. Men loppet var inte jobbigt. Jag sprang väldigt bra de första 32 kilometerna, men sedan orkade jag inte. Jag kan inte klaga på värmen, det var jag som var trött. Benen gick inte, sa Isbellah i den mixade zonen efter att först ha intervjuats av tv och radio.

– Jag kände mig bra efter halva loppet, men sedan...

Mer kom inte ur Isabellahs mun för därefter utspelade sig dramatiska scener. Isabellah fastnade med blicken, började vackla – och svimmade. Om inte förbundets presschef Fredrik Trahn tagit emot henne kunde fallet ha blivit illa. Isabellah blev sittandes på marken i någon minut innan läkare kunde ta hand om henne och föra henne till sjukstuga i rullstol.

”Var så borta”

Någon timme senare gavs lugnande besked:

– Isabellah fick ett tillfälligt blodtrycksfall i samband med att blodsockret var lågt. Men hon återhämtade sig snabbt och är helt okej nu. Det är ingen fara med henne, sa läkaren Lena Haggren Råsberg.

Och Isabellah orkade fortsätta intervjun.

Hur mår du?

– Det är bra just nu. Jag var lite trött och kände mig yr när jag kom till målet, så jag behövde lite tid att komma igång igen.

Minns du ens att vi intervjuade dig förut?

– Nej. Jag var så borta. Jag vet inte varför jag kände mig så yr. Jag trodde att jag skulle komma på pallen när jag låg fyra, men det gick inte. Mina ben tog slut. Jag kunde inte göra mer, jag var borta. Jag är bara glad att jag tog mig i mål.

Besviken?

– Jag är inte besviken, det är bara att jobba bättre. De framför mig var bättre än jag. Det var inte den jobbigaste maran jag sprungit, men jag var inte tillräckligt bra i dag. Jag får träna mer så att jag kan bli bättre, sa Isabellah som till och med orkade skämta.

– Jag kommer att byta gren snart, till 800 meter. Jag såg att det var bra...

Isabellah hade inför EM sagt att hon skulle ha ett party om det blev medalj.

– Det blir inget party party i kväll... Jag tänker att träna mer i stället.

Redan i morgon?

– Javisst. Så att jag kan bli bättre nästa gång. Jag kör lite lugnt redan i kväll. Ungefär fem kilometer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott