Ferrari kan andas ut

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Det blir inga fler straff för stallet – bara böter för teamordern i Tyskland

Foto: AP
Idag har Ferrari ställts inför FIA:s världsråd för att svara på anklagelserna om teamorder på Hockenheim.

Ferrari kan andas ut.

Teamet klarar sig undan med böter.

Ända sedan Tysklands GP har det spekulerats i vad FIA:s världsråd skulle ge Ferrari för straff sedan teamet uppmanat Felipe Massa att släppa förbi Fernando Alonso. Detta eftersom teamorder som påverkar resultatet är förbjudet inom Formel 1.

Bara böter

Men bara ett par dagar innan Italiens GP står det nu klart att Ferrari klarar sig undan med böter. Enligt nyhetsbyrån Reuters så fastställde FIA de böter på 100 000 dollar som tävlingsledningen gav teamet efter loppet.

På mötet i Paris togs det också ett antal andra beslut:

Det blir inget 13:e F1-team 2011. Trots att det fanns sökande så bestämdes det att mästerskapet även nästa år ska innehålla 12 team och 24 bilar.

Kalendern utökas med ett lopp 2011, från 19 till 20 tävlingar. Tillkommer gör Indien den 30 oktober. Säsongsfinalen flyttas tillbaka till Brasilien och nästa år pågår F1-säsongen ända till den 27 november. Premiären körs i Bahrain den 13 mars nästa år.

Efter Lewis Hamiltons incident med trafikpolisen i Australien tidigare i år har FIA bestämt sig för att F1-förare som bryter mot trafikreglerna riskerar att förlora sin superlicens och den krävs för att de ska kunna köra F1.

Sex ledande medlemmar i varje team får i framtiden en personlig licens av FIA och måste hålla sig till de regler som satts upp, annars riskerar de att förlora licensen och får inte arbeta inom serien. Detta är resultatet av Chrashgate då Renaults teamchef Flavio Briatore stängdes av på livstid av FIA, men han gick vidare till en civildomstol och där tvingades FIA att dra tillbaka sin avstängning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1