Hamilton leder VM

avAnna Andersson

Tog tredje segern i år
och toppar VM-tabellen

Foto: Reuters Scanpix Sweden
Lewis Hamilton är tacksam för segern på Spa.

Lewis Hamilton vann på Spa.

Och tog över VM-ledningen.

– Jag är enormt glad och tacksam. Det var viktigt, säger världsmästaren från 2008.

Inför loppet på Spa i Belgien pratades det om väderkaos och regn.

Kaos i regnet

Precis så blev det, det var kaos från första metern till den sista och McLarens Lewis Hamilton bemästrade det allra bäst. Britten som var tvåa i VM inför loppet kvalade också in som tvåa, men VM-ledaren Mark Webber som startade från pole position fick problem i starten och tappade flera placeringar.

– Jag hade problem med kopplingen redan på formationsvarvet och var tvungen att fixa till inställningarna, men vid starten var det ännu värre, säger Mark Webber till internationella medier.

Sedan var det ett mycket rörigt lopp, säkerhetsbilen kom ut på banan redan på det första varvet sedan Rubens Barrichello missat att bromsa och kört in i Ferraris Fernando Alonso. Under loppet varnades det sedan för regn vid flera tillfällen, men ändå såg det ut som om Lewis Hamilton skulle köra hem segern rätt enkelt.

Men när det var tio varv kvar kom regnet tillbaka och Lewis Hamilton tog det felaktiva beslutet att inte gå in i depå och byta till intermediatedäck direkt.

Det höll på att sluta i muren.

– Jag tappade temperaturen i däcken Där hade jag många, många skyddsänglar när jag for igenom gruset, men jag hade tur som inte tappade någon placering och sedan fick till ett bra depåstopp, säger Lewis Hamilton som tog sin tredje seger för säsongen och även gick upp i ledningen av VM när nu sex lopp återstår.

”Tacksam att vi vann”

– Sedan handlade det bara om att ta bilen i mål, i ett stycke. Det var lite kämpigt. Det var ett fruktansvärt tufft lopp och jag är enormt glad och väldigt tacksam över att vi vann. Egentligen har det varit ett lotteri hela helgen, det har varit många väldigt svåra situationer.

Vid det sista depåstoppet lyckades Mark Webber ta sig förbi Robert Kubica, Renault, som gjorde ett litet misstag under sitt stopp.

– Trots att jag startade i från pole är jag ändå nöjd med en andraplats, för när det är ett sådant race som i dag så är det lätt att stå utan en enda poäng. Men vi klarade av det och tog hem viktiga poäng, säger Mark Webber.

– I VM-kampen räknas alla poäng och det är viktigt att inte förlora för många. Lewis vann helt välförtjänt.

De tre andra titelkandidaterna fick inte med sig några poäng i från Spa. Jenson Button, McLaren, och Fernando Alonso, Ferrari, tvingades att bryta. Sebastian Vettel, Red Bull, tog sig visserligen i mål, men efter fem depåstoppp blev han utan poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1