”Det var livsfarligt och helt oacceptabelt”

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Barrichello instängd mot muren av Schumacher

Foto: Scanpix
Varken Rubens Barrichello eller Michael Schumacher ville flytta på sig i kampen om den sista VM-poängen i loppet.

Michael Schumacher mot Rubens Barrichello.

En duell om den sista VM-poängen – som höll på att sluta i muren.

– Om han vill komma före mig i himlen, varsågod, säger Barrichello.

Medan Mark Webber körde i väg mot en säker seger i Ungerns GP, pågick en het fajt längre bak i fältet mellan de båda före detta teamkollegorna från Ferrari. En kamp om den sista VM-poängen men också en kamp med betydligt djupare rötter än så.

Ingen ville ge vika

Det handlade om ära – och ingen ville flytta på sig. Därför höll Michael Schumacher emot så mycket han kunde innan han tvingades släppa förbi sig Rubens Barrichello i Williamsbilen på innern.

– Det var livsfarligt och helt oacceptabelt. Att riskera en annan människa på det sättet, det har jag aldrig tidigare upplevt, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda till RTL och tävlingsledningen är av samma åsikt.

Därför flyttas Michael Schumacher tillbaka tio platser i starten av loppet på Spa.

– Som tur är tog muren slut för det saknades bara en millimeter, säger Rubens Barrichello till tyska RTL.

– Om han vill komma till himlen före mig, varsågod. Men jag vill inte vara den förste som är före honom där uppe. Därför skulle jag aldrig ta ett steg bakåt i en sådan situation.

De båda förarna är två av de mest erfarna i fältet, men har en gemensam historia. Under flera år fajtades de i Ferrari men Michael Schumacher var den som vann titlarna.

Rubens Barrichello däremot fick till slut flytta på sig.

– Jag har en massa erfarenheter och normalt sett skulle jag ta bort foten från gasen när det kommer en så galen karl, men i dag. Absolut inte, säger Barrichello till spansk TV.

– Det är kanske den snyggaste manöver som jag gjort och en av de mest halsbrytande som han har varit med om.

”Det fanns plats”

Michael Schumacher däremot är av en annan mening:

– Som jag ser det fanns det tillräckligt med plats för honom. Han kom förbi, men självklart ville jag göra det svårt för honom, säger Mercedesföraren till RTL.

– I bilen har man små backspeglar och man ser saken på ett sätt. Vi försöker att förutspå vad som ska hända och förhåller oss till det. Det ska vara rättvist, men tufft. Det är F1 och ingen söndagstur. När jag ser TV-bilderna och får en annan vinkel kanske jag ser det på ett annat sätt. Men de bilderna hade jag inte i bilen, säger Schumacher.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1