Pilatesbollen ska ge Sandell segern

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nya träningsmetoder är rallyförarens vapen i VM

1 av 3 | Foto: Red Bull Rally Team
Så här såg det ut i fjol när Patrik Sandell rattade Skodan i den senaste VM-deltävlingen i oktober i fjol.

Förra helgen var Patrik Sandell i Norge för att ladda inför Svenska Rallyt. Skodaföraren körde Svully Rally Dhabi och fick chansen att mäta krafterna mot bästa möjliga motstånd. Petter Solberg, Marcus Grönholm och Andreas Mikkelsen fanns alla med på startlinjen.

För Sandell var det forne rallyvärldsmästaren Grönholm som var måttstocken.

– Grönholm var ju kungen av Svenska Rallyt under flera år, så målet för oss var att försöka komma upp i hans tempo. Mot slutet var vi riktigt nära, förklarar Sandell i ett pressmeddelande.

Trots en smula rattrost så kom Sandell som inte kört tävling sedan oktober i fjol, igen starkt. På den sista sträckan förlorade han och kartläsaren Emil Axelsson bara fem sekunder på Grönholm.

– Det här var precis vad vi behövde inför Svenska Rallyt, säger Sandell som slutade fyra i Svully Rally Dhabi.

Petter Solberg var vassast, med Grönholm som tvåa och Mikkelsen som trea.

Fortsättning med Škoda

Det här är andra året som Patrik Sandell kör för Red Bull Rally Team. Att få fortsätta utveckla en bil och jobba med samma personer betyder mycket.

– Det känns som om jag har hittat hem. Jag känner alla och jag känner bilen. Rally handlar så mycket om att tro på sig själv och att hitta känslan i körningen. Det här ger mig den trygghet jag behöver, säger han till Sportbladet.

Patrik Sandell och kartläsaren Emil Axelsson kommer att köra hela VM, det blir inga gästspel i SM.

– Vi har inte tid med SM, målet är att vinna VM.

Det här är tredje året som Patrik Sandell kör en Super 2000-bil, när VM-serien nästa år överger WRC-bilarna till fördel för Super 2000-modellerna hoppas Sandell få chansen att tävla mot Loeb, Hirvonen, Latvala och de andra storheterna.

– Det är vår strategi, tanken har hela tiden varit att tajma in generationsskiftet. Nästa år hoppas jag kunna köra full VM-säsong och kunna konkurrera i toppen, säger han.

Men allt är långt i från klart. Sandell har ettårskontrakt med Škoda Sverige och Red Bull Rally Team och det är ingen hemlighet att det är resultaten som avgör om han har chans på en fortsättning 2011. Första målet är att köra bra i Svenska Rallyt.

– Jag har bra koll på tävlingen och det handlar om att ta sig i mål utan att få problem med bilen. Sedan gäller det att dra upp ett så högt tempo som man klarar. Jag vill försöka ligga i topp efter första dagen, säger Sandell när han ska förklara sin taktik.

P-G är en svår konkurrent

Bland de tuffaste konkurrenterna räknar han in P-G Andersson som fått ett wild card, medan Martin Prokop och Nasser Al-Attiyah blir de främsta utmanarna när det gäller totalsegern i VM.

För att komma maximalt förberedd till VM-serien har Patrik Sandell kört hårt med fysträningen i år.

– Jag har åkt mycket längdskidor och tagit hjälp av Anders Södergren när det gäller teknikträningen. Sedan har jag också kört mycket med pilatesbollar eftersom jag tror att bilkörning handlar mycket om balans. Jag har hittat på en hel del egna balansstyrkeövningar. Jag vill se om det är någon skillnad för mig som rallyförare om jag är i toppform eller om jag bara är i form, rent fysiskt.

Den 14 februari får vi se om Patrik Sandells träning har gett resultat. Klockan 15.30 är det prisutdelning, och kanske är det Škodaföraren som får kliva upp på biltaket och fira segern.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN