Ferrari hotar att lämna F1

SPORTBLADET

”Vi står vid ett vägskäl”

Förra året diskuterade flera team att dra sig ur F1.

Nu upprepar Ferrari hotet.

– Vi står vid ett vägskäl. Vi har Formel 1 i våra hjärtan men vi vill inte fastna i ett Formel 1-fängelse, säger Ferraris president Luca di Montezemolo.

Foto: Luca di Montezemolo.

Bakgrunden är att avtalet som styr de kommersiella rättigheterna inom Formel 1 går ut 2012. Redan nu pågår dock diskussioner om ett nytt avtal, och det är i samband med dessa som Luca di Montezemolo uttryckte sin oro för sportens framtid.

”Vi måste vara försiktiga”

Han är rädd för ett F1 förändras att det skrämmer iväg kärnan av fans samtidigt som han vill att teamen ska få en större del av intäkterna i det nya kommersiella avtalet.

– Min son kan åka jorden runt med sin flickvän för mindre pengar än det kostar att köpa två biljetter till Monza. Och det är trevligt med nya banor men vi måste också vara försiktiga. Vi måste behålla historiska banor som Suzuka, Sao Paulo, Silverstone och Spa. Det är viktigt med ett historiskt arv inom F1, säger Ferrari-presidenten enligt Daily Telegraph.

Nämner tre vägar att gå

Montezemolo nämner tre möjliga scenarion – status quo, att nya ägare tar över sporten med Bernie Ecclestone i spetsen eller att F1 ska ägas av teamen själva.

Men blir han inte nöjd med lösningen kan han tänka sig att Ferrari lämnar F1.

– Vi står vid ett vägskäl, säger Montezemolo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1