Bottas hjälpte Hamilton till segern i Italien

avAnna Andersson

Lewis Hamilton gjorde allt rätt.

Han vann Italien GP - och utökade ledningen i VM.

– Vi ger aldrig upp, säger han

Ferraris Kimi Räikkönen tog starten av Italien GP före kollegan Sebastian Vettel, men under inledningen av loppet satsade Mercedes Lewis Hamilton allt för att gå om Vettel - och han lyckades. På utsidan av den andra chikanen på Monza.

Men de båda bilarna hade kontakt, Vettel snurrade av och drabbades av skador på framvingen. Han gick in i depå och rasade i fältet.

– Han lämnade ingen plats och jag hade ingen annan möjlighet än att köra in i honom. Jag ville undvika det, men klarade inte av det, sa Vettel när han intervjuades av tysk tv efter loppet.

– Tyvärr var det jag som snurrade, ironiskt nog. Jag stod där med nosen åt fel håll och då såg det inte längre så kul ut. Efter det gjorde jag ett bra lopp och tog många viktiga poäng. Det hade kunnat sluta betydligt värre än så här.

Han slutade Italien GP på plats fyra.

Foto: Viasat

Kimi Räikkönen hade ledningen

När Vettel tvingades i depå tog Kimi Räikkönen över ledningen av loppet, men han fick se sig slagen av Mercedes lagarbete. När både Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton varit i depå stannade Mercedes andra förare Valtteri Bottas ute längre än vad han hade behövt bara för att bromsa upp Kimi Räikkönen och skaffa de bästa förutsättningarna för Hamilton.

– Ett tag hade jag uppdraget att bromsa in Kimi, men jag försökte naturligtvis nå pallen också, säger Bottas som var trea i mål.

På det 45:e varvet körde Lewis Hamilton om Kimi Räikkönen, vann Italien GP och utökade ledningen i VM till 30 poäng.

– Det var fruktansvärt svårt i dag, säger Lewis Hamilton när han intervjuas efter loppet.

– Men ett stort tack till vårt stall och till Valtteri som hjälpte mig att lyckas med detta. Vi har ett starkt paket och vi ska kämpa hela vägen in i mål. Vi ger aldrig upp.

Kimi Räikkönen slutade tvåa, Valtteri Bottas trea och Sebastian Vettel fyra.

Tungt för Ericsson

Marcus Ericsson hade en tyngre dag på jobbet. Han var inblandad i en incident i starten av Italien GP och tvingades in i depå direkt. Där bytte han till de supermjuka däcken, men de höll bara till varv 41 och svensken behövde göra ytterligare ett depåstopp. Han var till slut 16:e man.

– Jag gjorde en grymt bra start, men hamnade bredvid bilen från Toro Rosso och jag vet inte vad som hände, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Han gick in i mig, jag fick en punktering och skadade golvet. Sedan var det en lång eftermiddag. Vi försökte köra hela vägen in i mål med de supermjuka däcken, men det var inte så lyckat.

Nästa deltävling avgörs i Singapore om två veckor.

F1-bloggen med det senaste snacket efter Italien GP

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM