Alfelt: Det är mycket nu – och mycket kul!

SPORTBLADET

JÖNKÖPING. Norrköping eller Malmö?

Eller Norrköping eller Malmö, AIK, Göteborg eller Örebro?

AIK gav sitt svar, vi ska vara med i guldjakten. Göteborg snubblade till och måndag kväll kan storfavoriten Malmö hänga av Örebro.

Det är mycket nu. Mycket kul.

Foto: Sportbladets Stefan Alfelt.

En helt frisk Tobias Hysén i form kan avgöra en serie, skrev jag när jag tippade allsvenskans sluttabell. Samtidigt pekade jag på att AIK kan ha ett viktigt sparkapital i Eero Markkanen.

Båda gav mig rätt direkt. En småskadad Hysén hoppade in och räddade en blåvit poäng mot Jönköping medan Eero the hero sköt AIK närmare toppen med två mål mot Falkenberg.

Världens tätaste förstaliga

Vinner Örebro hemma över Malmö måndag kväll är vi där igen med världens tätaste förstaliga i både topp och botten. Åtminstone den bottenstrid som handlar om kvalstrecket som Jönköping länge såg ut att skapa lite marginal till med en knallseger över Göteborg på gång.

Pawel Cibicki byggde upp anfallet som slutade med att matchens lirare Fredric Fendrich petade in sitt första allsvenska mål. Då en välförtjänt ledning som inhoppande Tobias Hysén lika välförtjänt förvandlade till oavgjort för Blåvitt med sin sena kvittering.

Ett fullsatt vackert Stadsparksvallen med två högljudda positiva klackar är en nostalgikick. Allsvensk fotboll som från förr med ett spel förädlat i nutid. Jönköping är en nykomling hotad av bottenträskets elaka streck men man går alltid för tre poäng och man vill spela sig till dem.

Störde Blåvitts backlinje

Fredric Fendrichs trädde in bollen genom och bakom Göteborgs backlinje med smarta one touch-smekningar. Pawel Cibicki tunnlade Thomas Rogne i straffområdet och sköt farligt. MFF-lånet utmanade och störde Göteborgs backlinje gång på gång och han snuddade också vid att få straff när han föll på väg mot mål.

Jönköping vill spela fotboll. Vill skapa chanser. Det är precis det som kan straffa Jimmy Thelins lag när cynismen griper tag om de avgörande höstomgångarna.

Göteborg jagade. Borde fått spela nästan hela andra halvlek med en man mer när målvakten Damir Mehic rusade ut dumt och mejade ner Tobias Hysén. Träffade stolpen och ribbans ovansida men tappade viktiga poäng i toppen och har ett pressat läge att vända mot Helsingfors i Europa League. 

Norrköping och Malmö kan koncentrera sig på allsvenskan medan AIK och Göteborg splittra sig med jakten på Europamiljonerna i åtminstone en match till. Vad som är fördel eller inte vet vi inte förrän resultaten gett oss svaren men svenska lag verkar ännu inte ha varken trupperna eller erfarenheten som krävs för att smärtfritt klara av dubbleringen.

Visade upp allt – utom mål

Göteborg inledde med en första kvart där man visade upp allt – utom mål. Och när det inte blir utdelning trots att man dominerar varenda gräsplätt på planen smyger sig lätt en försiktighet in i laget. Situationer överarbetades. Passningarna förlorade sin precision. Det intuitiva enkla ersattes med en tankegång för mycket. Mittfältet med pådrivarna Sebastian Eriksson och Mads Albæk och djupledslöpande kanterna Søren Rieks och Jakob Ankersen hamnade under press av Fendrich, Daryl Smileys och Robert Gojanis kvicka direktspel. När jakten på kvittering och segermål skruvades upp var det ytterbackarna Haitam Aleesami och Emil Salomonsson som skapade trycket.

Som sagt, det återstår en oändlighet med massor av allsvenska poäng att spela om men matcherna kommer tätt och marginalerna krymper ofta snabbare än man vill tro.

ARTIKELN HANDLAR OM