Sverige klart – då jublar SOK

Foto: Det blir många lagsporter med svenskt deltagande att kolla på i OS.
SPORTBLADET

ASTRACHAN. Handbollsdamerna är klara för OS.

Då jublar SOK.

– Det har en psykologisk betydelse för hela truppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Segern över Polen innebär att de svenska damerna är klara för OS-handbollen trots att en match återstår i kvalet.

Kvalificeringen får Sveriges olympiska kommitté att jubla.

– Det här betyder mycket ur flera perspektiv. Dels har vi en inriktning inför Rio som heter ”Större och starkare”. I London var vi 136 aktiva och tog åtta medaljer. Ett lag i en bollsport som kvalificerar sig innebär att truppen automatiskt blir större i ett slag. Sedan är ”starkare” viktigare än att truppen är ”större” förstås men ju fler vi är desto större förutsättningar för att bli starkare och ta fler medaljer får vi, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef.

– Dels har det en psykologisk betydelse för hela OS-truppen, som vi har upplevt av erfarenhet. Ett par lag i OS-byn är väldigt positivt för lagandan.

”Bidrar till dynamiskt liv”

Lagsporterna har helt enkelt en avslappnande effekt på truppen i OS-byn där individuella idrottare kommer in några få dagar och är superfokuserade på sin enda tävlingsdag. Och till skillnad från fotbollslagen, som spelar runt om i hela Brasilien, är handbollslagen på plats i OS-byn hela tiden. Om tre veckor kan ju handbollsherrarna också vara klara för OS.

– Lagen bidrar till ett dynamiskt liv i OS-byn och är förstås vana vid att fungera i lag. De bidrar till stämningen i OS-byn. Övriga i OS-truppen har också något man tillsammans kan gå och titta på. Det stärker ”spiriten”, säger Reinebo.

Om handbollsherrarna också kvalar in till OS kommer Sverige för första gången ha fyra lag i handboll och fotboll. Det betyder också att man troligen kommer att ha den största truppen under 2000-talet med cirka 160 aktiva.

– Vi var 158 i Sydney 2000.

Från 100 till 40

Men största truppen genom tiderna blir det inte.

– Vi var 202 aktiva i Barcelona 1992.

Det är framför allt antalet manliga, individuella aktiva som sjunkit.

– I Barcelona var de cirka 100. Nu är de nere på cirka 40. Det är den stora skillnaden, berättar Reinebo.

ARTIKELN HANDLAR OM