Stina Nilsson tävlar mindre än en vecka efter OS

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

LAHTIS. Stina Nilsson tog fyra medaljer i Pyeongchang och fick sitta i cockpit på flyget hem till Sverige.

Nu jagar hon en plats i förarsätet även i sprintvärldscupen.

– Jag hoppas att OS-formen har bevarats, säger hon till Sportbladet.

Stina Nilsson har vunnit tre sprintsegrar i världscupen den här säsongen och ligger med sina 335 poäng på andra plats i sprintcupen, åtta poäng bakom ledande norskan Maiken Caspersen Falla och nio poäng före amerikanskan Sophie Caldwell.

Lördagens fristilssprint i finska Lahtis bestämde hon sig för att köra så fort hon gick i mål efter OS-tremilen i söndags.

– Då kände jag att jag hade väldigt bra form och att jag fortfarande var väldigt sugen på att tävla, säger hon.

Sprungit inomhus

Sedan hon kom tillbaka till Sverige i måndags har hon tränat lätt hemma i Östersund.

– Det har varit prio ett att anpassa sig till dygnsrytmen. Jag har varit ödmjuk inför att det kommer att kunna ta lite tid. Annars har det varit väldigt kallt i Sverige, så jag har satsat på att springa en del inomhus och så, ganska lätt träning. Jag tycker att det jag har gjort har funkat bra och jag hoppas att OS-formen har bevarats.

Många OS-åkare avstår helgens världscuptävlingar i Lahtis. Stina Nilsson säger dock att hon hade velat åka även om hon inte jagade segern i sprintcupen.

– Med det tävlingssug jag har tror jag att jag hade velat köra oavsett. Jag har trott att sprintcupen redan skulle vara avgjord och att jag inte skulle ha någon möjlighet att vara med och kämpa om toppen i och med att jag prioriterat bort väldigt många sprinttävlingar i år. Men jag tycker att det är väldigt kul att den fortfarande lever, att det finns en extra krydda i tävlingen.

Missade planet på Arlanda

Till skillnad från Charlotte Kalla stannade inte Stina Nilsson och gav intervjuer åt det stora pressuppbåd som mötte upp längdlandslaget på Arlanda i måndags. Hon var tvungen att springa vidare för att försöka hinna med sitt anslutande flyg hem till Östersund.

– Men jag hann inte med det planet, jag tillbringade en extra natt i Stockholm. Just där och då var man ganska less och sur och ville bara hem. Men så här i efterhand var det nog det bästa som kunde hända i och med att man kom i säng tidigt, fick äta hotellfrukost och sedan flyga vidare på morgonen.

Stina Nilsson har tio raka finalplatser i de senaste sprinttävlingarna hon ställt upp i. Möjligheterna att vinna sprintcupen vill hon dock inte spekulera i.

– Jag vill bara fokusera på det jag kan påverka här och nu, det är loppet i Lahtis. Det bästa vore om min fina OS-form är konserverad trots alla flygresor och intryck.

Kalender: Världscupen i längdskidor 00:12
ARTIKELN HANDLAR OM