”Åtta friidrottare har dött på det här sättet”

SPORTBLADET

Tränaren kräver forskning efter nytt tragiskt dödsfall i Kenya

Den lovande kenyanske sprintern Ian Mutuku har avlidit blott 19 år gammal.

Nu kräver hans tränare en ökad kontroll av de tillskott som landets friidrottare konsumerar.

– Vi har redan förlorat åtta friidrottare – vi måste ta tag i det här problemet, säger Peter Muia.

Friidrottsvärlden har nåtts av ett chockartat besked från Kenya. Landets lovande 400-meterslöpare Ian Mutuku har tragiskt gått bort efter att ha varit inlagd på sjukhus sedan i fredags.

Sprintern har bland annat vunnit afrikanska ungdomsmästerskapen 2013 och slutade fyra i både JVM 2013 och ungdoms-OS 2014.

Enligt Mutukus tränare, Peter Muia, åkte friidrottaren in till sjukhuset i staden Machakos i fredags efter att hans kropp svullnat upp.

Hela familjen död

Inlagda på samma sjukhus var även hans fru och son och det var strax efter att Mutuku skulle titta till sin pojke, som hade problem med sin njure, på den barnmedicinska avdelningen som han kollapsade.

– Runt åtta på morgonen (under måndagen) hade han svårigheter att andas och efter att ha tagit bort sin syrgasmask gick han upp för att titta till sitt barn. Det var som om han visste att hans slut var nära, säger Peter Muia till Citizen Digital och fortsätter:

– När han återvände till sin säng kollapsade han fem minuter senare. Läkarna försökte rädda honom men han dog kort senare.

"Måste lösa problemet – nu"

Coachen uppges vara mycket bedrövad över det inträffade och tycker sig se ett mönster bland kenyanska idrottare som drabbats av plötsliga dödsfall.

– Vi måste börja titta närmare på tillskotten som våra friidrottare blir tilldelade. Som tränare vet jag att många av våra utövare blandar ihop saker som de inte känner till för att få i sig tillskott. Vi har förlorat åtta friidrottare i landet på grund av detta och vi måste ta tag i det här problemet nu.

Peter Muia säger sig ha sett flera unga atleter ta tillskott utan läkares intyg för att senare kollapsa och dö, precis som Ian Mutuku.

Friidrottstränaren jobbar även för Kenyas friidrottsförbund och har nu fått i uppdrag av ledningen att se över den ökade dödligheten bland utövarna.

– Tidigare har vi inte haft det här problemet. Nu måste de få veta vad de kan använda och inte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Kenya