”Waldner var min stora hjälte”

SPORTBLADET

Toriola har spelat alla OS sedan 1992

RIO DE JANEIRO. Minns du OS-pingisen i Barcelona 1992?

Segun Toriola glömmer aldrig.

Han var en av spelarna då också, och fick se sin svenska idol vinna guldet.

– Det finns bara en Jan-Ove Waldner, säger evighetsmaskinen som gör sitt sjunde OS i Rio de Janeiro.

Han har blivit 41 år, men vet fortfarande hur man hanterar en bordtennisracket. Segun Toriola demonstrerade det genom att slå tjecken Dmitrij Prokopcov med 4–2 i sin öppningsmatch i paviljong 3 på Riocentro.

– Jag måste erkänna att jag är lite förvånad. Han har besegrat mig i franska ligan tre gånger, men jag tänkte inte på våra tidigare möten. Det var därför jag lyckades vinna. Dessutom är OS väldigt speciellt för mig, säger nigerianen till Sportbladet.

Spelar sitt sjunde OS

Jo, det är ju det. Segun Toriola gjorde OS-debut som 17-åring 1992, då han fick nöja sig med att spela dubbel. Sedan dess har han varit ett stående, slående inslag i OS-bordtennisen.

– Då, i Barcelona, var jag så ung, förväntansfull och lycklig över att få spela OS. Nu gör jag mitt sjunde OS, och jag känner fortfarande samma glädje, säger Toriola.

”Mina stora hjälte”

Han berättar att bordtennis är en stor sport i Nigeria, men när han som sexåring började spela hittade han en idol långt därifrån.

– Waldner var min favoritspelare. När jag var yngre älskade jag att se honom spela och det var en dröm att få se honom live. Han var min stora hjälte. Det kommer att dröja innan sporten får fram en så stor spelare igen, säger Segun Toriola.

Jan-Ove Waldner tog Sveriges enda guldmedalj i Barcelona 1992. I finalen besegrade han Jean Philippe Gatien med 21–10, 21–18, 25–23.

Minns du det?

Segun Toriola glömmer aldrig, trots att 24 år har passerat.

ARTIKELN HANDLAR OM