Dahlby kritisk mot regeländringarna

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Vill se förändring: ”Inte bra för skyttet”

Håkan Dahlby siktar på medalj i OS.
Foto: PONTUS ORRE
Håkan Dahlby siktar på medalj i OS.

RIO DE JANEIRO. Efter OS i London förändrades skyttesporten radikalt.

Håkan Dahlby är kritisk mot de nya reglerna och vill nu se ändring.

– Det är inte bra för skyttet, säger 50-åringen.

Efter OS i London gjorde Internationella Skytteförbundet (ISSF) om reglerna för skyttegrenarna.

I stället för att skjuta serier på tre gånger femtio duvor skjuter dubbeltrappskyttarna nu i stället fem gånger trettio och duvorna kommer inte längre på samma ställe.

Ändringarna har ställt till det för Håkan Dahlby som tog silver i London.

– Jag har fått byta teknik. Innan sköt jag som en robot. Jag visste exakt var duvorna skulle komma. I dag är det random, jag vet att duvan ska komma där någonstans men det gäller också att ha lite tur och jag tror inte på tur, säger han och fortsätter sedan:

– Det är lite överraskningsmoment de första fem duvorna och det kan spela lite spratt, speciellt i vind. Det är långt ifrån optimalt.

”Ingen bra lösning”

En annan stor ändring som har gjorts är att skyttarna inte längre tar med sig poängen från grundomgången in i final. Syftet är att öka intresset så att skyttet får vara kvar som OS-sport.

Dahlby tycker inte att ändringen är rätt väg att gå.

– Jag gillar inte det. Det är inte bra. Har man en bra dag ska man naturligtvis ha med sig de poängen in. Det kvittar om du skjuter ett världsrekord, du har inte nytta av det, säger han.

Det blir orättvist?

– Ja. Här slår det kanske inte så stort, men när vi kommer ner på Sverigenivå kan det vara jättestor skillnad. Det är ingen bra lösning och jag tror att de ska ändra det efter OS.

Har lämnat förslag

Dahlby har framfört sina åsikter till ISSF och hoppas få se en regeländring så snart som möjligt.

– Vi säger vad vi tycker och så lyssnar det förhoppningsvis på skyttarna. Det är inte bra för skyttet. Jag gillar att det ska vara rätt man, de som skjuter bäst ska ta medaljer, säger han och fortsätter:

– Vi har lämnat ett förslag. Dubbeltrappen i dag är okej när man skjuter random, det är mer skytte än innan. Själva grenen är trevlig, men finalerna är inte bra.

Dahlby säger själv att han är osäker på formen inför onsdagens tävling, men han hoppas kunna göra ett bra resultat.

– Jag vill naturligtvis prestera, det är därför jag är här. Jag sätter stora krav på mig själv för jag vill upprepa det som hände i London. Men jag kan inte lova något, säger han.

Publicerad: