”Det ska inte gå, men vi försöker ändå”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Pontus Tidemand jagar segern i Svenska rallyt

1 av 2 | Foto: TT
Pontus Tidemand är 28,3 sekunder efter ledande Elfyn Evans i WRC2.

Problemen under första dagen kan ha kostat Pontus Tidemand segern.

Men hemmahoppet ger inte upp.

– Det ska inte gå, men vi försöker ändå.

Tidemand och hans kartläsare Jonas Andersson jagar  Elfyn Evans i klassen WRC2. Under lördagens tog svensken in på britten, framförallt under favoritsträckan Vargåsen som kördes två gånger. Svensken tog in 10,2 sekunder under eftermiddagens etapp och han tog in ytterligare 0,2 sekunder under superspecialen på Färjestads travbana under kvällen.

– Jag provade verkligen allt på den här sträckan, bilen fungerar perfekt och Jonas läser noterna som en gud. Jag hade inte kunnat köra fortare men vi ska komma ihåg att Evans är en riktigt snabb chaufför, säger svensken till Rallyradion och han har inte gett upp drömmen om en seger på hemmaplan, trots att det bara är en delsträcka kvar under söndagen och det nu skiljer 17,9 sekunder mellan honom och ledaren Evans.

– Teoretiskt ska det inte gå. Det är lite synd att de har strukit specialsträckan i Lesjöfors för där hade det kunnat hända lite grejer, men det är som det är. Vi ska prova och ge allt, sedan får vi se hur det går.

  Åhlin bröt

För Fredrik Åhlin slutade rallyt redan under lördagen. Värmlänningen som kört bra och kämpade om en plats på prispallen bröt efter 3,5 kilometers körning på Vargåsen 2, rallyts tionde specialsträcka.

– Jag är jättebesviken. Vi var laddade inför helgen. Det var ingen som trodde att vi skulle kunna köra så fort som vi har gjort, säger han till SVT.

– Det var en sten som slog av styrstaget och sen gick bilen rakt in i en jordvall. Det var bara att vänta in att teamet skulle hämta upp bilen.

Ogier i topp

I WRC-klassen har Jari Matti Latvala kört bra, men finländaren som hade en nattsvart dag i går då hans bil gick sönder redan på den första sträckan har ingenting med totalsegern att göra. Detta trots att han vann superspecialen på Färjestads travbana och trots att han var snabbast både på Vargåsen och Rämmen.

– Bilen är riktigt bra, men vi är lite sent ute, säger han till Rallyradion..

De senaste årens världsmästare och årets VM-ledare Sebastien Ogier leder tävlingen inför den avslutande etappen i morgon.

– Vi har verkligen gett allt i dag, från första till sista metern, säger Ogier.

– Vi var medvetna om att vi skulle tappa mycket tid på ett par sträckor eftersom det har snöat under natten och vi skulle gå ut först och fick sopa banan för de andra. Eftersom vi vill vinna tävlingen så fanns det inte utrymme för att köra taktiskt utan vi fick ge allt. Bortsett från att vi hamnade lite snett vid ett tillfälle när vi körde Vargåsen andra gången så har vi inte gjort några misstag och jag måste säga att det har varit en perfekt dag.

Han har 17,1 sekunder ner till överraskningen Hayden Paddon från Nya Zeeland. Mads Östberg, Norge, ligger trea och är 42,3 sekunder efter Ogier.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM