Publicerad:
Uppdaterad:

Kalla: ”Är mörkaste sidan av idrotten...”

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Störs av dopningsskandalen inför säsongsstarten

Foto: TT

Tävlingssäsongen närmar sig med stormsteg.

Men det är med kluvna känslor Charlotte Kalla laddar för premiär i Bruksvallarna.

– Fokuset kommer vridas mot dopning och det kommer vara nyfikna frågor, säger hon i en intervju med TV4.

En annorlunda försäsong närmar sig sitt slut och till nästa helg drar allvaret äntligen i gång för världseliten i längdskidåkning.

Bruksvallarna är första anhalt när världscupen startar och Charlotte Kalla hoppas att hennes nya träningsupplägg ska börja bära frukt.

Förra säsongen bröt hon med landslaget för att få ett tätare samarbete med sin personliga tränare Magnus Ingesson – ett beslut hon inte ångrar.

– Det har varit jätteskönt att veta att jag när jag väl kommer på läger har mycket tid med honom. Det är en trygghet att veta att vi kommer träffas kontinuerligt och ha massa pass att jobba på de tekniska bitarna. Vi kan utvärdera det som varit och planera för det som kommer längre fram, säger den svenska skidsstjärnan.

"Stämplat sporten"

Det har varit en omtumlande tid inför stundande tävlingspremiär, något som 29-åringen talar ut om i en intervju med TV4.

Dopningsskandalen runt Therese Johaug och avslöjandet att det norska landslaget systematiskt brukar astmamedicin är något som påverkar fler än bara våra grannar i väst, menar hon.

– Helst skulle jag bara vilja prata om det idrottsliga men jag är också medveten om att det här har fläckat ned sporten, säger Kalla och fortsätter:

– De som läser rubriker och inte är så insatta har stämplat sporten.

"Kommer vara nyfikna frågor"

Aftonbladets undersökning har tidigare visat på en stark misstro bland svenskar – både mot aktiva inom norsk och svensk skidåkning.

Och Kalla är själv inställd på en säsong där utövare, mer än vanligt, kommer vara satta under lupp och få leva med att vara mer eller mindre misstänkta för att använda sig av någon form av prestationshöjande medel.

– Fokuset kommer vridas mot dopning och det kommer vara nyfikna frågor även under säsongen. Som sagt så är det tråkigt att inte få prata om det idrottsliga, utan den mörkaste sidan av idrotten som dopning är.

Bruksvallsloppet pågår mellan den 18 och 20 november.

SE OCKSÅ

Dopingskandalen på två minuter

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: