Historisk svensk OS-plats

SPORTBLADET

Ingen svensk har tidigare tävlat i OS i kanotslalom.

Isak Öhrström skriver historia i Rio de Janeiro.

– Det är fantastiskt, säger han.

Kanotslalom kom med på OS-programmet 1972. Det tog elva olympiader och 44 år innan en svensk nu får OS-debutera i grenen.

– Jag fick reda på det när vår generalsekretare ringde i morse. Det är historia som skrivs. Det har varit mitt mål i flera år. Det är otroligt roligt, säger Isak Öhrström.

Det har varit en nervös försommar för den 25-årige kanotisten från Falun. På EM i maj missade han att ta en svensk kvotplats till OS med några tiondelar.

Platsen togs i stället av Nederländerna, som dock valde att inte utnyttja den.

Möjligheten gick då vidare till Sverige och frågan var:

Skulle Öhrströms åttondeplats från en världscuptävling i Prag förra året – hans bästa internationella resultat – räcka för att övertyga SOK om att skicka honom till Rio i augusti?

Träna i Rio

På fredagen kom svaret – ja! – när han blev uttagen till OS tillsammans med dressyrryttarna Juliette Ramel och Therese Nilshagen.

TT: Hur ser dina OS-förberedelser ut?

– Jag har en tvåveckorsperiod när jag kan vara i forsen i Rio och träna. Innan det får vi se hur jag gör. Det är inte riktigt klart, säger Isak Öhrström.

Öhrströms OS-satsning tog fart när han hösten 2010 flyttade från Östersund till Falun. Där började han träna under Bo-Marcus Lidström.

– Han har jobbat sjukt hårt i många år. OS 2016 är mycket för att se och lära. Det stora målet är 2020. Men han har goda chanser att placera sig bra redan nu. En topp tio-placering skulle inte förvåna, säger Lidström.

"En finalplats"

Öhrström själv är optimistisk:

– Jag hoppas kunna vara med där framme och fajtas. Vad det kan bli? En finalplats kanske, säger han.

OS-truppen innehåller nu 141 aktiva.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Falun