Erika Kinsey talar ut om depressionen

”Jag vill visa att det här är mina problem”

Amsterdam. Problem med en krånglande ansats har ställt till det för Erika Kinsey, 28, i vår och sommar.

Men den största kampen går höjdstjärnan mot sin återkommande ångest.

För första gången pratar hon nu öppet om depressionen hon lider av.

– Vissa dagar är jag tipp-topp, andra dagar kommer jag inte upp ur sängen, säger hon.

Erika Kinsey anlände till Amsterdam sent under måndagskvällen från ett kombinerat tränings- och tävlingsläger i Spanien.

In i det sista inför EM har hon gjort stora ändringar i sin teknik och då framför allt ansatsen. Efter en lovande start på säsongen med OS-kvalhöjden 1,93 på inomhus-VM och sedan 1,90 från fyra stegs ansats i Florida under tidiga vårkanten har problemen med ansatslöpningen hopat sig.

”Ska köra på känsla”

– Efter tävlingen i Florida blev jag sjuk och var borta två veckor från träningen så efter det kom vi ur rutiner och allting, det var segt att komma igång igen, säger hon och fortsätter:

– Sedan har ansatsen plötsligt låst sig, det är sådant som händer ibland. Jag har försökt att ändra om med olika ansatser där jag markerar steget i mitten i kurvan men nu i dag tog jag bort det helt och gick tillbaka till den gamla ansatsen från förra året med små gåsteg in i ansatslöpningen. Nu ska jag bara gå in och inte tänka så mycket, köra på känsla.

Höga toppar och djupa dalar har varit en tydlig bild av Erika Kinsey tid i världseliten sen återkomsten till tävlingsbanorna förra våren. 1,97 på lag-EM förra året förvandlades till finalmiss och tårar på VM. Pendlingar tätt förknippade med en känslomässig berg- och dalbana vid sidan av tävlingsbanan.

”Visa att det kan vara tufft”

I ett Instagraminlägg (se ovan) under våren berättade hon för första gången om att hon lider av depression.

Nu berättar hon för första gången om varför hon valde att öppna upp sig om problemen som följt henne sedan sena tonåren.

– Då när jag skrev det kände jag att det var väldigt mycket i sociala medier att man bara visar de bra sidorna, det positiva. Jag kan själv sitta och tänka att jag skulle vilja ha någon annans liv, där allt ser perfekt ut. Då tycker jag det är viktigt att visa att det kan vara tufft ibland. Visa att det här är jag, att jag har mina problem.

Är det avhängigt dina prestationer på banan eller är det något som kommer och går oavsett det?

– Nej det är inte bara idrotten. Det är också väldigt mycket säsongsbetonat, när det byter årstider från vår till sommar, från sommar till höst och så vidare. Det är det jobbigaste, förändringar.

Funderat på att lägga av – igen

– Det bara kommer och går. Vissa dagar är jag tipp-topp och andra dagar kommer jag inte upp ur sängen, det bara dyker upp från ingenstans.

Erika Kinsey berättar hur hon kontinuerligt går och får professionell hjälp för depressionen men att hon för tillfället inte äter någon medicin.

– Nej det har inte funkat, det blev jobbigare under tiden jag var på medicin.

Reaktionerna på inlägget blev översvallande. Mängder av landslagskollegor, vänner och helt okända människor har hört av sig efter att hon öppnade upp. 

– Det var jag verkligen inte beredd på, det var jättemånga kompisar och annat folk som hörde av sig och många kände igen sig.

Du berättade i en intervju vi gjorde förra våren att det var kraven och pressen på dig själv som gjorde att du behövde ta en time out från friidrotten senast. Har du funderat på att lägga av igen nu för att minska ångesten?

– Ja det har jag, för att kunna ha ett normalt liv. Vissa dagar är det tufft, då är ingenting roligt. Extra stress blir jobbigt, men samtidigt är det friidrotten som är så kul. Jag måste påminna mig själv om att allt är värt det när det går bra.

”Ska inte tycka synd om mig”

Stressen just nu, både före Erika Kinsey och höjdkollegan Sofie Skoog, är att prestera så bra på EM att SOK väljer att skicka dem till Rio. Antingen gäller det att upprepa kvalhöjden de båda gjorde inomhus eller i alla fall ta sig till final från onsdagens kval.

– En plats i OS skulle betyda hur mycket som helst, det har varit en dröm länge, säger Erika och menar att hon trots problemen inför kommer in till EM med en positiv känsla.

– Ja absolut, det är det här som är det roliga. Sen kommer de här problemen ibland, men alla har olika problem som vi kämpar med. Tidigare har jag inte velat prata om det här men jag kände att det är en viktig fråga så varför ska jag gömma mig? Samtidigt vill jag inte att det ska vara någon som tycker synd om mig för det. Det är bara den jag är.

PLUS Friidrottsundret – så gick det sen

Vad gör hjältarna på 90-talet i dag? Maria Akraka Kirsten Belin Patik Bodén Henrik Dagård Robert Kronberg Jimmy Nordin Staffan Strand ...och många, många fler

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.