Ingen segrare utsedd i australiskt rysarval

Foto: AP
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.
SPORTBLADET

När rösträkningen avbröts på söndagsnatten hade inte någon segrare kunnat utses i Australiens parlamentsval.

Sittande premiärministern, Liberalernas Malcolm Turnbull, har fått sig en smäll, men ser ut att sitta kvar.

– Vi är i en väldigt intressant tid i australisk politik, säger statsvetaren Peter Chen till TT.

Sittande premiärminister Malcolm Turnbulls utlysning av nyval i Australien ser ut att ha slagit fel.

I stället för att stärka sin ställning, som var planen när parlamentet upplöstes i maj, har väljarna flytt hans koalition, som ser ut att tappa från 90 till drygt 70 stolar i underhuset, där 76 behövs för majoritet. Valet är jämnt och någon segrare har inte kunnat utses.

– Det är extremt troligt att Turnbulls regering väljs om, och får majoritet, som förväntat. Men valet kommer att få stor betydelse. Inte minst Turnbull är försvagad, för att han utropade valet i förtid, trots att utgången var så osäker, säger Peter Chen, statsvetare vid University of Sydney, till TT.

Vädjade: Kom ut!

Liberalen Turnbull väntade till efter midnatt, australisk östkusttid, innan han gick ut och höll sitt tal till anhängarna.

Då hade journalister som väntade utanför hans hem i de tv-sända valvakorna spekulerat i att han eventuellt skulle gå och lägga sig, och inte möta folket. Det fick tv-kanalen 7 News ankare Alan Jones att be premiärministern att komma ut:

– Malcolm, om du ser det här så måste du ändra dig och komma och möta folket. Det är inget att skämmas över, sade Alan Jones gravallvarligt.

I australiska medier spekuleras om Turnbull kommer att utmanas om ledarposten, vilket skulle innebära ett femte premiärministerbyte sedan 2010.

– Turnbull har fått en smäll, både när det gäller hans personliga prestige, men också när det gäller att partiet förlorat många stolar i parlamentet. Han kommer att vara internt pressad, både kortsiktigt och på längre sikt, säger Chen.

Labor oväntat starka

Det andra stora partiet i Australisk politik, Labor, gjorde däremot en starkt val, med fokus på partitraditionella frågor som vård och utbildning.

– De slog alla förväntningar, säger Chen.

Han konstaterar att ledaren Bill Shorten visat sig både vara en bättre debattör än Turnbull, men också bättre på att driva sin kampanj.

– Han kommer att gå in som oppositionsledare i en stärkt position, men frågan är om han kan omvandla sina kampanjtalanger till politiskt arbete i parlamentet.

Chen tror inte att valresultatet kommer att innebära att oppositionen nödvändigtvis får mer inflytande över politiken.

– Och i många frågor tycker de två stora partierna ändå ganska lika, säger han.

Klimatfrågan i skymundan

Peter Chen tror att två nyckelområden kommer att forma landets politik framöver; omställningen från en naturresursbaserad ekonomi, och klimatförändringarna.

– Inget av partierna har stuckit ut i frågorna eller har någon tydlig vision om hur de ska hanteras, säger Chen.

I en del internationella sammanhang har landets politiska situation framställts som instabil, med fyra premiärministrar på fem år och mindre partiers framväxt.

– Jag tycker att det är överdrivet, det är de två stora partierna som fortsätter att dominera australisk politik. Det är mer stabilt än vad det framställs, säger Peter Chen.

TT