Läkarna stoppar Alonso från start

SPORTBLADET

McLarens förare missar Bahrains GP

1 av 7

Fernando Alonso kraschade i F1-premiären.

Nu stoppar läkarna honom från Bahrains GP och han riskerar att missa även Kinas GP.

– Jag förstår läkarnas ståndpunkt, säger den dubble världsmästaren.

McLarens Fernando Alonso höll en hastighet av 307 km/timmen när han kraschade under F1-premiären i Australien. Han körde på Esteban Gutierrez, Haas, och slungades 48 meter innan han krockade med muren. Bilen voltade minst två gånger när den for över avåkningszonen, hans sits gick i två delar när bilen slog i muren och kraften uppmättes då till 47 g. Mirakulöst nog kunde Fernando Alonso själv krypa ur den demolerande bilen.

– Du är medveten om allt som händer. Jag såg muren en bit bort, kände farten och tänkte det blir en rejäl smäll, säger han radiokanalen Cadena Cope.

– När bilen sedan stannade så vet man inte riktigt var man är.

Stoppas från racet

Efter olyckan har han inte kunnat träna och efter dagens läkarundersökning står det klart att han inte får köra helgens F1-lopp i Bahrain. Riskerna är för stora.

– Jag har kämpat för att kunna köra loppet in i sista sekunden, skriver Alonso på instagram.

- Det var tuffa dagar efter kraschen, men jag har försökt att hjälpa teamet i renoveringsarbetet. Jag förstår läkarnas ståndpunkt.

Röntgen visade att hans bröstkorg inte har återhämtat sig så som läkarna hade hoppats, han har skador på lungan och en fraktur på ett revben. Därför tillåts han inte starta i helgens VM-deltävling.

– Jag har fortfarande ett brutet revben och då är det väldigt riskabelt att köra F1 eftersom sitspositionenär väldigt speciell och det är väldigt höga gkrafter. Det brutna revbenet kan skada lungan. Det är inte som när man bryter ett ben och bara måste klara av smärtan, i bröstkorgen kan de inre organen skadas, säger spanjoren.

– Jag hade ont när jag tränade hemma, men jag var beredd att köra med dem smärtan. Det går när man har adrenalin i kroppen, men när läkarna säger att det finns andra risker är det logiskt att man vill minimera dem. Jag förstår läkarnas beslut.

McLaren låter testföraren Stoffel Vandoorne köra Alonsos bil.

– Jag har en ny läkarundersökning om åtta eller nio dagar, säger Alonso under eftermiddagens presskonferens och påpekar att det behövs tid för att kroppen ska läka.

- Efter den undersökningen bestämmer FIA om jag kan köra Kinas GP eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM