”En dröm som går i uppfyllelse"

SPORTBLADET

Tre lag och tre aktiva OS-klara till Rio

Foto: Stenson får representera Sverige i Rio.

Anna Nordqvist och Henrik Stenson får delta som första OS-golfare sedan 1904.

Detta står klart efter att SOK på onsdagen presenterade tre lag och ytterligare tre aktiva idrottare som får tävla i Rio i sommar.

– Finns inget större än att representera sitt land, säger Anna Nordqvist till Sportbladet.

Sedan tidigare hade 53 idrottare, inklusive sju lag, fått klartecken till OS. Under onsdagseftermiddagen blev det officiellt att ytterligare tre aktiva och tre lag får åka till Rio och tävla i sommar.

Det handlar om pingislandslaget för herrar, fotbollslandslaget för damer (klart tidigare i mars), handbollslandslaget för damer, Jesper Stålheim (segling, Laser) och golfarna Anna Nordqvist och Henrik Stenson.

De sistnämnda blir historiska som första svenskar att representera Sverige i en sport som saknats på OS-schemat i 112 år.

– Det är jättekul, en dröm som går i uppfyllelse att få representera Sverige i ett olympiskt spel, säger Anna Nordqvist till Sportbladet på telefonlänk från Palm Springs i USA där hon laddar inför årets första major.

För Nordqvist kunde golfens inträde på OS-programmet inte komma mer lägligt.

– Tidigare har man inte kunna drömma om OS som golfare men sedan det kom med har det varit en av mina stora drivkrafter, säger hon.

Även Henrik Stenson är glad över uttagningen till OS.

"Glad över att bli utvald av SOK att representera Sverige i OS i Rio i sommar", skriver han, kort och gott, på Facebook.

Ta hem Thomsen

För handbollslandslagets del är det ej ännu klart vem som blir förbundskapten efter att Thomas Sivertsson fått lämna uppdraget efter misslyckandet i VM i december.

Men handbollsförbundet är inte förteget om vem som ligger högst upp på önskelistan.

– Det är ingen hemlighet att vi jobbar med att ta hem Helle Thomsen som har varit med som ledare under kvalet. Hon för förhandlingar med sin klubb FC Midtjylland. Löser vi bara upp det så har vi den förbundskaptenen vi vill ha till OS och det räknar jag med att vi gör väldigt snart, säger landslagskoordinatorn Lars Tjernberg vid SOK:s presskonferens på Stockholm stadion.

Kom från träning

Där närvarade även Jesper Stålheim som i sommar gör OS-debut och är nybliven Europamästare i seglingsformen Laser. 28-åringen vann mästerskapet utanför Las Palmas på Kanarieöarna.

– Det var den bästa presentationen jag haft, både prestations- och resultatmässigt. Jag kom just hem från en träningsperiod i Rio och det känns superbra just nu, säger han.

När det gäller pingislandslaget är målsättningen en medalj. Nu återstår bara en kvalturnering där Kristian Karlsson, Pär Gerell och Mattias Karlsson ska göra upp om två singelplatser i lagspelet.

OS i Rio arrangeras i sommar mellan den 5 och 21 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM