”Cykelbromsarna som stora knivar”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Slår larm om systemet som finns i vanliga handeln

1 av 2

De finns redan i den vanliga handeln men anses så farliga att de professionella cyklisterna nu vägrar att använda dem.

Francisco Ventosos historia blev droppen och nu förbjuds skivbromsar inom landsvägscykeln.

Mitt under söndagens klassiska cykeltävling Paris-Roubaix kastade sig Francisco Ventoso plötsligt i gräset. Till synes ohotad gav 33-åringen upp loppet och täckte sitt ansikte i händerna med uppenbara smärtor. Kort därefter nådda ambulansen fram och hämtade upp spanjoren.

”Kunde se benhinnan”

Nu berättar Ventoso vad som egentligen hände på vägarna mellan Paris och Roubaix.

”Låt mig ta er med 130 kilometer in i tävlingen. Mitt på kullerstenarna splittrar en påle plötsligt hela fältet med cyklister som faller både till höger och vänster. Jag tvingas bromsa men kan inte undvika att krascha in i killen framför mig som i sin tur försöker undvika cyklisten framför honom. Jag ramlade inte ens, det var bara mitt ben som snuddade vid hans cykel. Så jag fortsätter framåt men kort därefter blickar jag ner mot mitt ben. Det gör inte inte ont, det är inte mycket blod men jag kan tydligt se benhinnan och membranet som täcker ytan på mitt skenben. Jag hoppar av cykeln och kastar mig i gräset, täcker ansiktet med mina händer i chock och börjar må illa... Det var många tankar som snurrade i mitt huvud samtidigt som jag bara kunde vänta in ambulansen”, skriver 33-åringen på Facebook.

Det som hade hänt var att Ventosos ben hade kommit åt skivbromsen på cykeln framför. Bara 16 cyklister valde att köra tävlingen med det nya bromssystemet som sedan länge är populärt inom mountainbike och nu varit på väg att ersätta de klassiska cykelbromsarna även inom landsvägscykel.

”Kom in i samma ambulans som mig”

Francisco Ventoso är en av många cyklister som varit kritiska till utvecklingen och på söndagen slog alla spanjorens farhågor in.

”15 kilometer efter min incident kommer Nikolas Maes, en cyklist från Etixx-Quick Step, i samma ambulans som jag sitter i. Han har ett djupt skärsår i sitt knä från en annan skivbroms. En av de totalt 32 skivorna (två på varje cykel) i tävlingen. En fråga slår mig omedelbart: Vad kommer hända när det blir 396 skivor i tävlingen samtidigt som 198 cyklister slåss frenetiskt om positioner i klungan?”.

Francisco Ventoso skriver i sitt öppnade brev att skivbromsarna aldrig borde ha godkänts. Spanjoren går så långt att han jämför systemets skivor med ”gigantiska knivar eller machetes”.

”Jag hade tur som inte fick hela mitt ben avskuret, det var bara lite muskler och skinn. Men föreställ dig om skivorna skär in i halspulsådern eller lårbensvenen. Jag vill helst inte ens tänka på det”.

Efter 33-åringens öppna brev bekräftar nu Internationella cykelförbundet UCI och de professionella cyklisternas intresseorganisation CPA för procycling.no att skivbromsarna kommer förbjudas i landsvägscykeln.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN