Dubbel svensk succé i OS-kvalet

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Men räcker det till OS-biljett?

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Li Fen jublar efter 4-0 i finalmatchen.

Både 2008 och 2012 kvalade Matilda Ekholm till OS – bara för att nekas spel av SOK.

Efter en rysardag har hon nu gjort om kvalbedriften – tillsammans med landslagskollegan Li Fen.

Återstår att se om de får åka den här gången.

– Jag har gjort vad jag har kunnat nu, säger Ekholm.

OS-kval på hemmaplan har varit ett lyckat koncept de senaste veckorna. Först klarade handbollsherrarna sig vidare på hemmapla och när pingiskvalet flyttades till Halmstad från Turkiet har framgångarna fortsatt.

Först kvalade Pär Gerell in till OS under torsdagen och idag fortsatte det med damernas kvalfinaler.

Både Li Fen och Matilda Ekholm tog sig vidare till varsin sådan ödesmatch och för den före detta EM-mästarinnan Li Fen blev finalen en uppvisning. Fen slog tillbaka ukrainskan Tetjena Bilenko med 4-0 i set och kunde därmed jubla åt en OS-biljett.

– Jag är mycket lycklig i denna stund och vill tacka coachar och andra pingiskamrater som stöttat mig, säger hon till förbundets hemsida.
Förbundskapten Thomas von Scheele var imponerad:

– Det var väldigt bra! Hon har pendlat mellan träna och vila efter armproblem så det var otroligt skönt att hon spelade så pass bra i dag, säger han till Sportbladet.

Förlorade rysare

Desto tuffare var det för Matilda Ekholm som fick ge sig med 13-15 i avgörande set mot nederländskan Li Jie.

En arg Matilda Ekholm slog bort bollen i raseri när Li Jie firade Rio-biljetten.

Men trots förlusten dök det upp en bakdörr.

– Det var tre tyskor som kvalade i torsdags och bara två får ställa upp så nu får Matilda slåss om en sista plats med ukrainskan som Li Fen slog, förklarade Thomas von Scheele.

En chans som Matilda Ekholm tog med akuratess. Fyra raka set gav även henne en OS-plats.

– Det har varit ett otroligt slit den här veckan. Men jag kände att jag hittade mer och mer hur jag ville spela, med rätt anspänningsnivå. Den sista matchen var det bara att köra efter att ha varit så nära, säger Ekholm.

Hur laddade du om?

– Först var jag riktigt arg och kastade sönder en vattenflaska, sen höll jag mig för mig själv och frustade – men det släppte rätt snabbt.

Ger SOK klartecken?

För Li Fen och Ekholm återstår nu bara att se om SOK låter de båda utnyttja den säkrade OS-platsen. I två raka OS-kval har Matilda Ekholm varit OS-berättigad men ändå fått stanna hemma.

– Li Fen tror jag inte är något problem och nu kvalar Matilda in ordentligt i kvalet så jag har stora förhoppningar, säger förbundskapten Thomas von Scheele innan avgörandet.

Matilda Ekholm håller tummarna:

– Jag har inte fått några signaler utan bara fokuserat på mitt spel. Men nu har jag gjort vad jag har kunnat och jag är väldigt nöjd med min insats. 2012 var jag en bättre spelare än 2008 och nu är jag en bättre spelare än 2012.

Sportbladet har sökt SOK:s sportchef Glenn Östh.

Publicerad: