Nytt rekord på favoritdistansen

SPORTBLADET

Sarah Sjöström imponerade ännu en gång

Foto: Nytt glädjebesked av svenska superstjärnan

Inför semin på hundra fjäril sa Sarah Sjöström att hon skulle spara kraft.

Sedan simmade hon på 56,12.

Snabbare än någon någonsin hade gjort på ett långbane-EM.

För att inte satsa på EM går EM ohyggligt bra för Sarah Sjöström. 22-åringen är nertränad, mitt i en tung träningsperiod, och ser det pågående mästerskapet i långbana som ett genrep inför OS i augusti.

I tisdags vann hon ändå guld. I onsdags också.

Vann försöken stort

Torsdagen bjöd inte på några finaler för Sarah Sjöström, men väl två chanser att simma sin favoritdistans 100 meter fjäril.

Sjöström har i år simmat sträckan mer än en sekund snabbare än närmaste konkurrent. Närapå lika överlägsen var hon i försöken i London, där hennes 57,20 var sju tiondelar bättre än tvåan Jeanette Ottesen.

I kvällens semifinal putsade Ottesen 40 hundradelar på sin försökstid, men Sarah var ännu värre.

OS-final 7 augusti

Svenskans 56,12 är 39 hundradelar snabbare än det mästerskapsrekord hon just slog och hade räckt till VM-guld i somras med närapå en sekunds marginal.

Så bra är alltså Sarah mitt i en tung träningsperiod. I morgon är hon brakfavorit att vinna sitt tredje EM-guld i London och sjunde augusti går vad som kan vara svensk idrotts häftigaste dag 2016. Då simmar damerna sin OS-final på 100 meter fjäril. Först då får vi se vad Sarah Sjöström kan uträtta när kroppen är i topptrim.

Nära svensk skräll

I övrigt gladde Erik Persson på långbane-EM:s fjärde dag. I finalen på 200 meter bröstsim var 22-åringen från Kungsbacka nära att knipa bronset, men var elva hundradelar för långsam och blev fyra.

Victor Johanson, 17, slog svenskt rekord på 800 meter frisim, men 8.01,63 räckte inte till final. Dit tog sig heller inte Jessica Eriksson som tangerade sitt personliga rekord och blev åtta i sin semi på 200 meter bröst.

Sist på torsdagskvällen gick damernas 4 x 200 meter. Sarah Sjöström simmade makalösa 1.55,30 på öppningssträckan, vilket gav Sverige ledningen med mellan två och fem sekunder till de övriga. Tyvärr lyckades inte Stina Gardell, Louise Hansson och Ida Marko-Varga förvalta ledningen så laget slutade sexa.

ARTIKELN HANDLAR OM