Krisen: 86 miljoner kronor står på spel

Av: Andreas Käck, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

”Förväntar oss att de ser över sina rutiner”

1 av 2

Mångmiljonbelopp står på spel för Norska Skidförbundet efter Therese Johaugs positiva dopningsprov.

Men inte bara norrmän riskerar att förlora pengar – i Finland fruktar man minskade intäkter till VM i februari.

– Jag hade hoppats på skidfest. I värsta fall uteblir en hel del norsk publik, säger Matias Strandvall till Yle Sporten.

När Martin Johnsrud Sundby i somras stängdes av för ett dopningsbrott vände sig det norska skidlandslaget till sina huvudsponsorer och vädjade till dem att inte dra sig ur sina respektive avtal.

På torsdagen uppdagades nästa skandal. Superstjärnan Therese Johaug har fastnat i ett dopningstest.

Informerade själv

Redan på onsdagen hade 28-åringen och managern Jørn Ernst rest runt till sina privata sponsorer och informerat dem om att nyheten var på väg att offentliggöras.

– Therese sa samma sak till dem som hon gjorde på presskonferensen. Alla har fått en chock, så klart, alla som står bakom Therese, säger Jørn Ernst till Dagbladet.

Men det är inte bara Therese Johaug själv som riskerar att tappa sina privata sponsorer: hela det norska landslaget riskerar att dras ner i smutsen och enligt Dagbladet inleds nu en process för att återvinna sponsorernas förtroende.

”Måste se över sina rutiner”

I somras hoppade en sponsor av. Nu gör det norska förbundet vad de kan för att behålla sponsorintäkter på motsvarande 86 miljoner kronor.

– Vi förväntar oss att landslaget omedelbart ser över sina egna rutiner. Därtill inväntar vi granskningsutskottets rapport om astmamedicinen. När den kommer tar vi ställning till om det finns grund till att omvärdera gällande sponsoravtal, säger Jan Olof Brodersen, som är direktör på Sparebank 1, en av de fem stora huvudsponsorerna, till Dagbladet.

I Finland lyfter åkaren Matias Strandvall en annan aspekt av Johaugs positiva test. Om norskan uteblir i vinterns höjdpunkt, VM i Lahtis som inleds 21 februari, kommer det påverka arrangörernas ekonomi negativt.

– Jag hade hoppats på skidfest. I värsta fall uteblir en hel del norsk publik, säger Strandvall till Yle Sporten.

"Båda är läskunniga"

Enligt Strandvall råder inga tvivel om att norskan ska stängas av från hela den kommande säsongen – och nästa.

– Både Sundby och Johaug är läskunniga, säger han och fortsätter:

– Hon har testat positivt och jag tycker att det inte är något snack om saken: två års avstängning. Som idrottare är man rädd för allt man äter, speciellt utomlands. Man måste vara noggrann.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

Publicerad:

LÄS VIDARE