– En ballerina som inte kan följa order

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Lewis Hamilton körde för att vinna titeln och gick emot teamets order.
Det får den tidigare mästaren att rasa:
– Han kan vara en liten ballerina, hävdar Jackie Stewart.

Skotten Stewart har retat upp sig på att engelsmannen Hamilton bromsade i täten av årets F1-final. På så sätt försökte han få två konkurrenter att knappa in och köra om Nico Rosberg, vilket hade gett honom VM-titeln.
Hans agerande fick Mercedes chefer att agera och teknikchefen Paddy Lowe uppmanade Hamilton att öka tempot för att inte riskera segern i loppet – men Hamilton vägrade.
– Det kan inte vara så att en man går emot en stor multinationell koncern och dessutom har han fel. Ge honom två alternativ, gör det på vårt sätt eller gå, säger Stewart till AP:
Han är en av sportens stora profiler, han körde tio år i F1 och vann tre VM-titlar, den senaste 1973. Han är fortfarande gäst på många F1-lopp, följde årets final och är upprörd över Hamiltons agerande.

Måste inte prestera

– Lewis vägrade att följa deras order och det är inte första gången som han går mot sina chefer. Jag är ledsen, men om du tjänar mellan två hundra och tre hundra miljoner kronor om året och får en order så följer du den ordern. Jag bryr mig inte om vem du är. Det är inte första gången han vägrar att följa en order och om han fortsätter så kan de kasta ut honom.
Stewart anser också att Hamilton inte måste prestera speciellt mycket för sin lön, eftersom han bara tävlar och sällan testar. Tisdagens däcktest avbröt Hamilton efter två varv, enligt Mercedes mådde han inte bra.

Har två alternativ

– Han kör bara 21 lopp om året och det är inte så mycket. Vi fick slita arslet av oss för att tjäna bra pengar på min tid och de behöver inte ens testa ordentligt, säger Stewart.
– Mercedes har nu två alternativ. Antingen sätta upp regler och tala om vilka konsekvenser det får om han bryter dem eller också låta honom böta.
Årets F1-säsong avslutades i söndags.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM