Näste Northug på väg att slå igenom

SPORTBLADET

Petter och Tomas Northug är välbekanta namn för skidpubliken.

Nu håller yngste brodern Even, 19, på att slå sig in på den stora scenen.

– Jag ser positiva egenskaper i alla tre. De tar hand om varandra, säger pappa John Northug till VG.

Northug-bröderna Petter, 29, och Tomas, 25, tävlade vid VM i Falun och storebror Petter plockade hem totalt fyra guld för Norge. Snart kommer skidtävlingarna att rymma tre stycken Northug. Even Northug, 19, håller på att få sitt genombrott i seniorsammanhang.

Enligt VG kan de tre bröderna stå vid samma start i en världscuptävling för allra första gången under sprinten i Drammen om en vecka.

”Är sensationellt”

Even vann tidigare i år sprintguldet i junior-NM och bärgade ytterligare en framgång när han placerade sig på pallen i Scandinavian Cup under världscupen.

– Det är sensationellt. Det är helt enkelt sensationellt. Even fick sina två första juniorår förstörda på grund av sjukdom. Egentligen är han lite efter. I toppidrott kan man inte hoppa över något. Man måste ta igen det man tappat. Detta säger allt om hur viktigt det är att ha tålamod, säger John Northug, stolt pappa, till VG.

Föräldrarna trodde att Even skulle ge upp skidorna men 19-åringen har i stället tränat mycket tillsammans med sina bröder.

”Fint för en pappa att se”

Enligt pappa John har de det väldigt trevligt tillsammans, och driver friskt med varandra.

– Even har fått mycket draghjälp av Petter, och Petter har klarat av att lugna ner honom. Men det är sensationellt vad han åstadkommit på sistone, säger John.

Han menar även att Even finner inspiration i att de äldre bröderna skördat sådana framgångar.

– De har liknande drag, men de är tre väldigt olika personligheter. Even är mest strukturerad. Han har inte dykt sig ner helt och hållet i sporten som Petter, men han jobbar hårt och strukturerat. Tomas är den lugna och diskreta. Jag ser positiva egenskaper i alla tre. De är olika men har så mycket respekt för varandra, och de är extremt goda vänner. De tar hand om varandra. Det är fint för en pappa att se, säger John till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM