Trillingsystrarna skriver historia

SPORTBLADET

Zürich. Här är Leila, Liina och Lilly Luik, tre fjärdedelar av Estlands maratonlandslag.

Tre systrar i samma lopp tänker du imponerad?

Nej inte bara det, Luik-systrarna blir unika som de första trillingarna att tävla tillsammans på ett friidrotts-EM.

Tvillingar som tagit sig långt i idrottsvärlden finns det gott om exempel på från bröderna Sedin inom ishockeyn till tvillingsystrarna Jenny och Susanna Kallur – bara för att ta några närliggande svenska exempel.

Men när det kommer till trillingar så blir Leila, Liina och Lily Luik, 28, unika här i på friidrotts-EM i Zürich. De ska nämligen allihop ställa upp för det estniska laget som ska springa maraton.

Unika deltagare

De har löpt i flera år men det är först nu som alla systrarna – där Leila är den bästa följt av Liina och Lily – klarat att kvala in till ett mästerskap samtidigt.

Och de menar att det är tack vara trillinguppväxten som de lyckats så bra:

– Jag tror vi har utvecklats på det sättet. Det är inte så att bara två tar bussen till träningen utan att den tredje också följer med, sa de i en intervju med Tartu Postimees härom året.

"Trio till Rio"

I en annan intervju med magasinet Anne & Stiil utvecklar trion trillingfördelarna:

– Vi ser det här som en utbildning. Tillsammans stödjer vi varandra. På tuffa pass har det varit bra att ha de andra med – det gör träningen lättare, säger dem.

Drömmen är att få springa OS i Rio de Janeiro 2016. Det är inte för inte Luik-systrarnas blogg heter "En trio till Rio".

Några stora förhoppningar nu i Zürich är det nog dock svårt att ha, ingen av dem har ett personbästa som räcker till topp 50 i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott