Laul: Den bästa chans ett svenskt klubblag haft på mycket länge

SPORTBLADET

Malmö FF behöver inte be om ursäkt för besöket i Österrike.

1-2 är om inte perfekta förutsättningar inför returen, så åtminstone goda möjligheter till det där Champions League-avancemanget som svensk fotboll väntat på så länge.

Exakt vad klubben som MFF möter i det här playoff:et heter är inte helt enkelt att reda ut.

På läktaren höll hemmasupportrarna upp en röd flagga där det stod "Let's go Red Bulls".

Enligt Europeiska fotbollförbundet Uefa är det FC Salzburg som gäller.

Själva har de alltså spätt ut namnet med ett känt groggvirke, så vi håller väl oss till det: FC Vodka Red Bull Salzburg.

Lagets tränare har ett namn man däremot inte ska skoja om: Han heter Adolf Hütter.

Förutsättningarna på förhand:

Fotbollsföreningen som ägnar sig åt att marknadsföra energidryck har en spelartrupp som värderas fem gånger så högt som den anrika fotbollsföreningen från Malmö. När det kommer till klubbarnas respektive omsättning är österrikarna åtta gånger så stora.

Allt bättre än en 3-0-förlust på bortaplan vore alltså ett godkänt resultat av det regerande svenska mästarlaget. Och att förlora med 3-0 visade MFF direkt att de inte tänkte göra genom att kliva på och jaga fram en hörna efter en knapp minut.

Ändå stod det 1-0 till hemmalaget efter en kvart.

Tungt tillbakatryckta

Det berodde på:

…att Markus Rosenberg inte lyckades få bollen i nät från åtta meter och nästan öppet mål efter en upprullning där Simon Kroon, Isaac Kiese Thelin och Emil Forsberg visade Champions League-klass. Där ska bollen upp i nättaket, Markus.

…att Forsberg inte lyckades rensa undan en tilltrasslad hörnsituation som mittbacken Franz Schiemer sedan kunde raka in. Där ska bollen upp på läktaren, Emil.

Exakt det här har vi sett så många gånger de senaste åren: Svenska lag håller spelet väl uppe ute på planen men avslöjas i straffområdena.

Den här gången fanns det andra skillnader också. Österrikarna spelade med färre tillslag, hade ett betydligt högre bolltempo och tog långt många fler maxlöpningar både offensivt och i det höga presspelet.

Periodvis var MFF tungt tillbakatryckta, framför allt hade högerbacken Anton Tinnerholm tufft mot senegalesen Sadio Mané medan Ricardinho slog bort boll efter boll på andra kanten.

Men Rosenberg och Kiese Thelin är en klok forwardsduo, och med tanke på hur högt upp Vodka Red Bull klev med laget, levde tanken om en ny öppen MFF-chans hela tiden, påhejad av den ljusblåa läktarsektionen vars ramsor bröt genom hemmabruset:

"Vi följer vårt blåa lag, från München till Solna stad. När vägen kan kännas lång så hör ni vår sång…".

Vi kan se det som en liten aptitretare för hur det kommer att dundra, skaka och vibrera på Swedbank stadion om en vecka.

Till andra halvlek kom Malmö ut med en tanke som såg ut att handla om att få ner tempot, dämpa intensiteten, inte ge bort bollen lika snabbt och enkelt.

Det gick väl…sådär.

Förflytta styrkorna!

Avsluten fortsatte att hagla mot Robin Olsen i MFF-målet som hade räddats av stolpar och ribba tre gånger bara under de första 45 minuterna.

Åter var det en fast situation som resulterade, den här gången en frispark från lagkapten och spanske anfallsstjärnan Jonatan Soriano som gick via stolpen och i mål när Kiese Thelin vred sig från bollen i muren som om det vore en träningsmatch med juniorlaget. Ett stort frågetecken också för hur målvakt Olsen hade placerat muren dessutom.

0-2 är hanterbart, 0-3 och allt skulle vara över.

En av Malmös styrkor är en bred trupp och en klok norrman till tränare. Med en halvtimme kvar plockade Åge Hareide ut Isaac Kiese Thelin och gav Magnus Eriksson en ärlig chans att få bidra. Erikssons inhopp hjälpte MFF tillbaka in i matchen samtidigt som Vodka Red Bulls övertag lättade.

Om det inte vore för att Kroon och Rosenberg åter varit lite för obeslutsamma i straffområdet hade det där så väldigt viktiga bortamålet kommit av MFF-kraft, nu kom det efter en bjudning av målvakten Péter Gulásci, det är absolut ingen sopa men han stördes av mittback Schiemer och bollen ramlade ner framför Emil Forsberg och 2-1-reduceringen var ett faktum i 90:e minuten.

Ett bättre resultat gick inte att begära och att allt är möjligt inför returen är inte bara ett önsketänkande från MFF och deras supportrar utan ett rimligt påstående.

I nästa vecka är det hög tid för Stockholms sportredaktioner att förflytta styrkorna söderöver och ladda upp ordentligt för den bästa chans ett svenskt klubblag haft på mycket länge att nå Champions League.