Kallas omöjliga uppdrag: Stoppa utklassningen

SPORTBLADET

Sex norskor i topp – då står hoppet till svenskan

Titta här om du behöver motivation i säsongens sista lopp, Charlotte Kalla.

Du kan inte längre vinna världscupen.

Men du kan förhindra tidernas största utklassning.

VM är över, Vasaloppet är kört och i dag avslutas också världscupssäsongen för längdåkarna. Damerna kör tre mil i fristil i Holmenkollen och de stora kanonerna står på startlinjen.

Marit Björgen har sedan länge vunnit totalen och bakom henne för Therese Johaug och Heidi Weng en tät kamp om andraplatsen. Charlotte Kalla är åtta, men det betyder inte att hennes placering på tremilen är helt irrelevant för slutställningen.

Ska ikapp Falla

Norge har inför loppet de sex översta placeringarna i världscupen. Aldrig under världscupens 33-åriga historia har någon nation på herr- eller damsidan varit så överlägsen.

Kalla är den enda som rimligen kan slå in en kil i sextetten och förhindra rekordet. För att ta in de 111 poäng som saknas till Maiken Caspersen Falla krävs att Kalla är i täten när bonuspoängen delas ut mitt i loppet och sedan placerar sig bland de främsta i mål.

”Passar Charlotte bra”

Detta samtidigt som norskan i stort sett blir poänglös.

Uppgiften må låta omöjlig, men förbundskaptenen Rikard Grip tror åtminstone att Kalla kommer trivas med föret.

– Det är fri stil och tung bana. Det passar Charlotte bra, säger han till skidor.com.

Grip har också anmält Stina Nilsson till tremilen. För tittarna har 21-åringen gjort sig känd som en strålande sprinter, men själv ser hon sig lika mycket som distansåkare.

– Stina förtjänar den här chansen och vi ser det som en investering att låta henne möta världseliten över 30 kilometer. Vi jobbar på att hon ska utveckla sina färdigheter som distansåkare och jag kan lova att hon är mycket motiverad att anta utmaningen, säger Rikard Grip till förbundets hem­sida.

ARTIKELN HANDLAR OM