Går mot sitt livs seger – men kör fel

Längdåkaren Bill Impola, 25, gick mot sitt livs seger i loppet La Diagonela.

Men efter 41 av 43 kilometer körde svensken fel och kom aldrig i mål.

– Folk kommer pika mig resten av livet, säger han.

Bill Impola siktade på att bli dagens man i La Diagonela, som ingår i den långloppscup som kallas Ski Classics. Det blev svensken också, men på fel sätt.

25-åringen ryckte ifrån fältet efter 14 av de 43 kilometerna. Toppnamnen John Kristian Dahl, Öystein Pettersen och Anders Södergren hade ingen chans att följa honom, så ledningen bara växte mot mål.

Med två kilometer kvar såg segern odiskutabel ut, men då vände Impola ut på ett nytt varv i stället för att svänga mot mål.

"Hål i huvudet"

Han märkte inte sitt misstag förrän en ledare påpekade det. Då var segerchansen borta, så svensken såg tog av skidorna och bröt loppet.

Experten för den norska kanalen TV2, Johan Kaggestad, häpnade när han såg avslutningen av loppet.

– Det ska vara åkarnas egenskaper som avgör. Det är helt hål i huvudet. Bill Impola hade vunnit detta loppet som peanuts med den ledningen han hade, säger Kaggestad till TV2.

Norrmannen Öystein "Pölsa" Pettersen vann loppet, men hans lag Team United Bakeries lämnade ändå in en protest mot resultatet. De ville se Bill Impola som segrare.

När Sportbladet når svensken är protesten avslagen. Hans irritation har lagt sig och ersatts av självkritik.

– Jag får skylla mig själv. Jag uppfattade inte att jag skulle svänga därnere. Jag tvekade, fan, vänster eller höger, men körde dit och uppfattade att det var rätt eftersom tv-skotern följde mig. Men... men det var fel, säger Impola.

"Det är bara idrott"

Kan du beskriva vad du ser just innan du kör fel?

– Det går såpass fort i svängen att du inte reagerar på skyltningen. Jag ska inte göra fel, men man är inte så pigg i skallen.

Du har alltså kört ensam i tre mil och går mot din karriärs största seger. Vad händer i magen när du fattar att du kört fel?

– Först var jag sur. Sedan tänkte jag det bara är idrott. Det kommer nya chanser. Det här gör väl inget om ett år, fast folk kommer pika mig resten av livet.

Efteråt har arrangörerna kritiserats för bristfällig skyltning. Hur besviken är du på dem?

– Nej, jag tar på mig allt själv. Det är mitt ansvar till hundra procent, sedan får arrangörerna göra vad de vill.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN