Gustafsson avböjer analys av b-provet

SPORTBLADET

Tyder på erkännande: ”Går bara att tolka på ett sätt”

Foto: Andreas Gustafsson.

Gångaren Andreas Gustafsson har stängts av för dopning.

Nu tyder mycket på att 33-åringen erkänner efter att han avböjt analys a b-provet.

– Han har varit medveten om att han tillfört något förbjudet till sin kropp, säger Birger Fält, ordförande i svenska gång- och varndrarförbundets tävlingskommitté.

Andreas Gustafsson har tävlat i både EM och VM och är en av Sveriges mest meriterade gångare. Nu har 33-åringen åkt fast för doping.

Gustafssons lämnade ett positivt a-prov och han är nu avstängd i väntan på utredning.

Gångaren har dock meddelat RF att han avböjer en analys av b-provet, något som SVT först avslöjade, vilket tyder på att han är skyldig enligt Birger Fält.

– Det går väl bara att tolka på ett sätt. Att han har varit medveten om att han tillfört något förbjudet till sin kropp. Det kan knappast vara något misstag eller att han fått i sig något via kosttillskott eller proteinpulver för då hade han säkert begärt ett b-prov, säger han.

”Chockad och förvånad”

Hur reagerade du när du fick göra det?

– Jag blev chockad och förvånad. Speciellt när det är Andreas. Jag har känt honom sedan slutet på 90-talet och han har alltid varit tydlig med vad han tycker om doping när det hänt i andra länder så han var verkligen inte den personen jag hade förväntat mig. Jag hoppas verkligen inte att det är något han sysslat med tidigare.

Förbundet har inte varit i kontakt med Gustafsson och 33-åringen har heller inte uttala sig i media. Nu väntar förbundet på att RF:s utredning ska fortsätta för att få veta vad Gustafsson testat positivt för och hur lång avstägningen blir.

– Om den aktive inte begär analys och då troligen erkänner borde det gå relativt fort. Om det tar en månad eller om det går snabbare vet jag inte, säger Fält.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott