Utspelet: Jag ser inte MMA som en sport...

Av: Andreas Käck

Publicerad:

SPORTBLADET

Får mothugg: ”Idiotiskt - förstår inte hur han tänker”

Erik Skoglund, till vänster, och Magnus ”Jycken” Cedenblad till höger, är inte överens om MMA.
Foto: Bildbyrån och TT
Erik Skoglund, till vänster, och Magnus ”Jycken” Cedenblad till höger, är inte överens om MMA.

Sveriges främste boxare just nu, Erik Skoglund, säger att han ”inte ser MMA som en sport".

Nu rasar MMA-stjärnan Magnus ”Jycken” Cedenblad.

– Det är jätteidiotiskt att säga så.

Intresset för MMA har skjutit i höjden de senaste åren, mycket tack vare Alexander ”The Mauler” Gustafssons framgångar.

Trots detta kämpar sporten fortfarande med att få sitt stora erkännande. Exempelvis saknades återigen en kampsportare bland nomineringarna till årets ”Idrottsgalan”, vilket fick flera profiler att ryta till.

– Kampsporten blir mobbad, sa ordföranden Stefan Stenudd på budo- och kampsportsförbundet.

– Jag vet inte vad som kommer att krävas. Den första MMA-galan i Sverige sålde slut på ett par timmar, det talar för sig självt, sa Alexander Gustafsson.

”Förstör sporten”

Nu får MMA-sporten en känga – av Sveriges just nu främste proffsboxare: Erik Skoglund. Inför helgens stormatch mot Glen Johnson säger 24-åringen så här när han ombeds jämföra boxning med MMA.

– Boxningen i MMA är ju klart sämre än den är i proffsboxningen. MMA är ju så mycket bredare. Jag ser inte MMA som en sport, och det är den ju inte tänkt som från början heller, utan det är en tävlingsform för olika kampsportare, att kunna tävla med varandra på lika villkor.

– Sen har den ju utvecklats. Nu är det inte någon som håller på med karate som möter en boxare, eller en brottare mot en boxare, utan man utvecklar alla metoder för att bli så bra som möjligt på helheten och ja … det kan jag väl tycka förstör sporten lite, om man nu ska kalla MMA för en sport. Det var roligare förr. Men samtidigt är kvalitén högre nu.

”Blir dålig reklam”

Uttalandet väcker stor ilska hos MMA-fajtern Magnus Cedenblad.

– Jag förstår inte hur han tänker. Det låter jättekonstigt. Klart att MMA är en sport, det är helt idiotiskt att säga något annat, dundrar ”Jycken”.

Hur ser du på det han säger, att ”det var bättre förr”?

– Jag fattar vad han menar, det var ju lite av charmen att se en brottare gå mot en boxare. Men nu har alla insett att det bästa i en MMA-match, det är MMA. Vem är bäst? En boxare eller en brottare? Det bästa är att kunna allt och det har folk insett. Att säga att MMA inte är en sport, det är bara jätteidiotiskt. Det är inte bra att uttala sig så, det blir ganska dålig reklam för hela kampsporten att komma med sådana uttalanden, säger Cedenblad.

Publicerad: