Bra första testdag för Ericsson i nya stallet

avAnna Andersson

Foto: TT
Marcus Ericsson i Sauber-bilen.

I går debuterade Marcus Ericsson för sitt nya F1-stall.

Och han är mycket nöjd:

– Det är perfekt för mig att börja säsongen redan nu, säger han.

I söndags avslutades F1-säsongen, då fanns Marcus Ericsson inte med på banan. I går startade den om och då körde svensken sina första varv för sitt nya stall, Sauber F1.

– Det var en riktigt bra dag, redan när jag kom till teamet så märktes det att det är ett stall som har varit med förr. Det  är ett otroligt späckat schema hela tiden, berättar han för Sportbladet när han är på väg mellan två möten efter den första testdagen.

– Vi hann ändå med allt, det var en väldig massa varv och vi samlade otroligt mycket data inför nästa år. Det är väldigt viktigt för utvecklingen av bilen och för mig personligen. Det är viktigt att få jobba med teamet och få känslan i bilen.

Du har kört för Caterham, ni låg inte långt efter Sauber under säsongen. Går det att jämföra känslan i de båda bilarna?

– Det är svårt att sätta fingret på det, jag har inte kört bilarna på samma bana utan på olika banor. Jag märker är att Saubern är bättre byggd, den har en mer gedigen grund och den har potential att utvecklas. Samtidigt behöver man köra in sig och jag har inte alls tittat på varvtider i dag utan vi har gått igenom programmet med fokus på nästa säsong.

Sauber startar nu om efter stallets sämsta säsong sedan debuten 1993, man tog inte en enda poäng vilket är en stor besvikelse och till nästa år är målet att köra om poängplatser igen.

– Allt det vi gör nu har vi väldigt mycket nytta av nästa säsong och det känns positivt, säger Ericsson.

– Det ska bli väldigt roligt att testa en dag till och verkligen komma in i jobbet.. Det är perfekt för mig att få chansen att testa bilen redan nu, lära känna den och kunna bidra med saker när vi nu jobbar vidare under vintern.

”Det är otroligt bra”

Vilket är ditt mål under den andra testdagen?

– Att köra kring 100 varv igen, vi hade ett minutschema i dag och det är otroligt bra att vi får så mycket jobb gjort redan nu.

Under testet i Abu Dhabi har vissa team valt att köra med sina ordinarie förare medan andra har sålt platserna till förare som vill in i F1 och behöver prestera snabba varvtider under testet. Det gör att är omöjligt att jämföra varvtiderna. Effektivast under dagen var Mercedes där Nico Rosberg körde 114 varv, Marcus Ericsson körde 95 medan McLarens Stoffel Vandoorne bara fick tre varv med den nya motorn från Honda. Snabbast var Valtteri Bottas, Williams, fyra tiondelar före Kimi Räikkönen, Ferrari, testet fortsätter i dag och Marcus Ericsson kör hela dagen för Sauber. Hans blivande teamkollega Felipe Nasr kör för Williams eftersom hans kontrakt som reservförare för det stallet sträcker sig över testerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1