Efter EM-chocken – inga fler svenska stora ansökningar

Reporter: Kristoffer Bergström

Publicerad:

”Är smärtsamt”

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
1992 spelades EM i Sverige och Danmark skrällvann. Efter gårdagens flopp kan detta gå till historien som det sista fotbollsmästerskap för män som vi arrangerat.

Sverige förlorade inte bara EM 2020.

Efter chocken meddelar förbundet att de inte tänker söka fler mästerskap av den storleken.

– Det är smärtsamt, säger projektledaren Göran Havik.

EM 2020 var en unik möjlighet. Uefa beslutade 2012 att mästerskapets 60-årsjubileum skulle spridas över hela Europa för att ge mindre förbund en chans att samarrangera turneringen.

Svenska fotbollförbundet trodde att Stockholm hade god chans att tilldelas fyra matcher.

Beröm för dam-EM

Uefa har flera gånger berömt Sverige för arrangemanget av dam-EM 2013, vilket stärkte chanserna att få herrmästerskapet på Friends Arena.

Men i går ratades Sverige. Efteråt berättar förbundet att man inte ser någon anledning att spotta i nävarna och försöka igen fyra år senare.

– Det är lite ledsamt. Jag tror inte att konceptet kommer tillbaka. Det här var vår chans. Nu är det viktigt att utvärdera och lära sig. Vi ska fortsätta söka andra mästerskap, men EM är inte möjligt på överskådlig tid, säger projektledaren Göran Havik.

Dröjer flera decennier

Från och med 2016 utökas EM från 16 till 24 lag. Sverige är i nuläget inte ett tillräckligt stort arrangörsland för att hålla en så stor turnering. Därför tror Havik att det kommer dröja många decennier innan något nytt EM eller VM ens kommer på tal för Sveriges del.

– Det känns som att det är borta. Det är smärtsamt, säger han.

Publicerad: