Videon som avslöjar motorn i cykeln?

avFredrik Falk

SPORTBLADET

Stjärnan anklagas för fusk

För fyra år sedan var det Fabian Cancellara. 

Nu anklagas Ryder Hesjedal för att tävla med en motor i cykeln.

– Jag har sett rubrikerna, jag tycker det är löjligt, säger Hejsedal enligt Eurosport.

På onsdagen publicerade franska L'Equipe en artikel där tidningen spekulerade i att Ryder Hejsedal, 33, använts sig av en motor i cykeln under pågående Vuelta. Frågorna tog fart efter att kanadensaren vurpat på den sjunde etappen av Spanien runt. Efter kraschen fortsatte cykeln att rulla vidare på ett märkligt sätt.

Det omtalade klippet har fått stor spridning men vid en närmare titt på videon menar en del bakhjulet spinner bakåt och framkallar rörelsen.

”Naturligtvis inte”

Garmin-Sharp-ryttaren blir irriterad när frågan kommer på tal.

– Jag har sett rubrikerna, jag tycker det är löjligt, det är nästan inte värt att prata om, säger Hejsedal enligt Eurosport och slår ifrån sig alla anklagelser om att han använder motor i cykeln.

– Nej, naturligtvis gör jag inte det, säger Hesjedal.

Ryder Hejsedal är inte den första stjärncyklisten som pekas ut för att ha använt sig av en motoriserad cykel.

En av världens bästa tempospecialister, schweizaren Fabian Cancellara, påstods ha använt sig av en slags motorcykel 2010.

– Det är en löjlig, sorglig historia. Helt galet. Det är inte ens värt en presskonferens. Jag har aldrig haft några batterier på min cykel, förklarade Cancellara då.

Letar efter motorer

Tidigare proffscyklisten Davide Cassani säger sig veta att motorutrsutade cyklar har använts genom åren. I i italienska RAI demonstrerade han för några år sedan en slags motorcykel som olympiske mästaren Fabian Cancellara pekas ut som användare av. Cykeln är försedd med en liten motor som startas via en diskret knapp på styret och sedan driver pedalerna.

UCI (internationella cykelförbundet) undersöker cyklar regelbundet men har aldrig upptäckt några dolda motorer, enligt Eurosport.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport